Dos inspectors de la Policia Nacional expliquen com van seguir els Mossos l'1-O
Quatre dels 7 jutges del tribunal que jutja els líders independentistes, aquest dijous al Suprem
Madrid

Dos inspectors de la Policia Nacional expliquen com van seguir els Mossos l'1-O

Els encarregats dels agents d'informació a Nou Barris i Sant Andreu han relatat els seguiments que van fer a les patrulles de Mossos que s'enduien urnes dels col·legis

Josep Maria CampsActualitzat

Un inspector de la Policia Nacional que ha declarat aquest dijous com a testimoni en el judici del procés ha acusat els Mossos d'haver facilitat el referèndum a col·legis electorals del districte de Nou Barris de Barcelona.

L'inspector, amb el número d'identificació 85.186, es va encarregar del personal no uniformat del cos en aquest districte durant l'1-O, tant com a policia judicial com a agents d'informació.

Aquest testimoni ha assegurat que, cap al vespre, agents de paisà a les seves ordres que estaven vigilant alguns col·legis electorals van veure patrulles dels Mossos que s'enduien urnes.

 

Urnes cap a la comissaria dels Mossos

 

Interrogat per la fiscal Consuelo Madrigal, l'agent ha explicat que els seus subordinats van seguir les patrulles, i que totes van acabar a la comissaria del districte:

"Permeti'm que li digui que al Pablo Picasso, a les 8 i 40 minuts del vespre, quan surten aquestes persones del col·legi electoral que formaven la taula i s'ajunten amb els Mossos... Doncs donen les urnes als mossos, aquests mossos omplen un paper i  pugen a un cotxe patrulla amb les urnes."

"Aquest cotxe abandona el lloc. Es realitza el seguiment, i aquest cotxe acaba a la comissaria (del carrer) d'Aiguablava. En aquesta comissaria, una agent, una mossa d'esquadra, treu del maleter les urnes amb l'ajuda dels seus companys i les fica dins de les dependències."


Un cotxe camuflat de Presidència de la Generalitat

"Passem al col·legi següent. Allà passa alguna cosa similar però amb un cotxe camuflat. És un Peugeot 208, camuflat, i la titularitat és del departament de Presidència de la Generalitat. Arriba a les 9.15, surten els mossos del col·legi de Valldemossa i fiquen en aquest Peugeot una caixa, suposadament amb documentació. La fiquen allà, ells es queden a l'escola, el Peugeot abandona el lloc, es fan seguiments a aquest vehicle, que va al parc de bombers que està a Rio de Janeiro 70, crec recordar."

"D'aquest parc de bombers en surten mossos amb urnes, que les tornen a ficar en aquest Peugeot. Els mossos es fiquen pel parc de bombers i aquest vehicle camuflat dels Mossos d'Esquadra s'ajunta en un altre punt amb una furgoneta de Mossos d'Esquadra i amb un vehicle radiopatrulla. Tots tres van a la comissaria d'Aiguablava."

Madrigal: "A la comissaria d'Aiguablava ja van perdre la pista d'aquest material?"

Agent 85.186: "Efectivament. Un cop entren en les seves dependències, nosaltres ja no podem seguir la..."


Sorteig de dues urnes a una escola

Aquest testimoni també ha assegurat que els seus agents van veure com a l'escola Calderón de la Barca els Mossos no van evitar que es traguessin les urnes i se les emportessin, i que fins i tot van presenciar el sorteig de dues urnes:

Agent 85.186: "Allà hi ha una persona suposadament de la taula electoral, perquè semblava que feia tasques de direcció, de dinamitzadora..." . "A les 8.30 o 9 surt de l'escola amb urnes i les porta a un domicili al carrer Nil, número 38."

Madrigal:  "És un domicili particular?"

Agent 85.186: "Sí. I, tot seguit, per tandes, diferents persones porten urnes a aquest domicili, que es trobava a uns 60 metres del col·legi electoral, el Calderón de la Barca."

Madrigal: "D'aquest domicili vostès en saben alguna cosa més, del domicili o de la seva titularitat?"

Agent 85.186: "No, sabem que les porten aquí, però no sé si s'han fet gestions en un altre sentit. Seguidament, en aquest col·legi, fan un sorteig d'urnes, tot això en presència dels Mossos d'Esquadra. Surt una persona sobre les 9 del vespre i diu: "Anem a sortejar urnes" i les persones que hi ha congregades aplaudeixen, fan el sorteig i se les emporten dos particulars."

El relat d'aquest comissari ha inclòs altres actuacions similars d'agents dels Mossos a altres llocs. En un altre cas, a l'IES Guineueta, ha assegurat que un mosso uniformat se'n va endur una urna sota el braç acompanyat de la seva parella.

 

L'actitud "indolent" dels Mossos

Un relat molt similar ha fet un altre inspector de la Policia Nacional que ha testificat aquest dijous al matí, l'identificat amb el número 92.783.

Aquest inspector, que va ser l'encarregat del personal no uniformat del seu cos al districte de Sant Andreu de Barcelona, ha descrit l'actitud dels Mossos com a "indolent".

En aquest cas, subordinats seus van seguir una parella de mossos que es van endur una urna del col·legi electoral que es va muntar al Centre de Cultura Popular Octavio Paz:

"En aquest recordo que un policia del grup de treball em va comunicar que va observar com, a la finalització del dia, al voltant de les 8 o dos quarts de 9, es van acostar una parella de Mossos, van entrar al col·legi i en van sortir portant crec recordar que era una urna. A aquesta parella de Mossos se'ls va seguir i van portar l'urna a una comissaria pròpia d'ells."

També ha explicat que, després, en aquest mateix centre, dues dones van endur-se una urna en un cotxe particular i que una patrulla de Mossos que hi havia al davant no va fer res per impedir-ho.

 


El dia abans ja s'havia decidit intervenir-hi

A preguntes de les defenses, tots dos inspectors han afirmat que en una reunió celebrada el dissabte 30 de setembre a la tarda, és a dir, el dia anterior, ja tenien llistes dels col·legis on haurien d'intervenir.

Segons es desprèn de les seves declaracions, la Policia Nacional llavors ja havia pres la decisió d'intervenir-hi:

Agent 92.783: "El dia 30 a la tarda ens facilita el responsable, concretament a mi, una llista prioritzada amb els centres on havíem d'intervenir."

Agent 85.186, Nou Barris: "Jo tenia una llista validada per el CECOR de 28 col·legis electorals."

Això contradiu tant el cap de la Policia Nacional a Catalunya de llavors, Sebastián Trapote, com el coordinador de l'operatiu, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos.

Aquests, en les seves declaracions al judici, van assegurar que la decisió es va prendre el mateix dia 1 d'octubre, un cop s'havia constatat que els Mossos no impedirien el referèndum.

 

L'ordre de parar les intervencions

L'inspector encarregat de Nou Barris també ha explicat que cap a les tres de la tarda de l'1-O va arribar una ordre de no fer més intervencions:

Agent 92.783: "Quan s'estan executant els col·legis electorals hi ha equips de reconeixement que ja estan mirant els següents del llistat. L'ordre d'esperar i posteriorment parar és a posteriori, no ho recordo exactament. Podien ser les 3 de la tarda, no ho sé exactament."

Aquesta afirmació també contradiu les declaracions dels màxims responsables polítics i policials de l'operatiu d'aquell dia, que neguen que en cap moment es donés una ordre com aquesta.

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut