"Dos dies sense menjar ni aigua": la tragèdia del naufragi més letal de les Canàries

Després de dies a la deriva, els migrants van acabar bevent aigua salada i la pèrdua de capacitat cognitiva podria haver complicat que seguissin les ordres de l'operació de rescat

RedaccióActualitzat

Continua l'operació de recerca dels desapareguts de la pastera que es va enfonsar la matinada de dissabte a la costa de l'illa d'El Hierro. En total, segons els supervivents, 90 persones van salpar de Nouadhibou, a Mauritània, sis dies abans del naufragi.

Amb 9 morts i 54 desapareguts, aquesta tragèdia a poc més de sis quilòmetres al sud de l'illa d'El Hierro es podria convertir en el naufragi amb més víctimes en aigües canàries en 30 anys.

El delegat del govern espanyol a l'arxipèlag, Anselmo Pestana, ha lamentat que "fruit del nerviosisme, la desesperació i la falta d'aliments i aigua", els migrants es van abraonar contra un extrem de la pastera i la van fer bolcar en el moment del rescat.

"Duien dies sense menjar ni beure aigua, i això va fer que s'estengués el pànic i s'aixequessin tots de cop, cosa que va causar aquesta tremenda desgràcia."

Els supervivents han explicat a les autoritats de l'illa que havien begut aigua salada, i això podria haver provocat "la pèrdua de les facultats cognitives".

El més important durant una operació de rescat, segons expliquen els tripulants de Salvament Marítim, és mantenir la calma. Cal que els rescatats segueixin les instruccions dels qui dirigeixen l'operació per poder equilibrar l'embarcació en què viatgen i evitar que bolqui.

Tres dies per recuperar els cossos de l'aigua

Els equips d'emergències han reprès la recerca de la cinquantena de desapareguts. El govern canari calcula que es trigarà tres dies a recuperar tots els cossos que ara hi ha sota l'aigua.

Malgrat tot, Pestana qualifica de "miracle" haver pogut salvar la vida de 27 persones, tenint en compte que els rescatats duien sis dies amb els músculs atrofiats, sense mobilitat i molts d'ells "ni eren capaços de mantenir-se flotant".

Migrants rescatats, aquest diumenge a l'illa d'El Hierro
Migrants rescatats aquest diumenge a l'illa d'El Hierro (Reuters / Borja Suárez)

El delegat del govern espanyol mantindrà l'operatiu de cerca "el temps que calgui", diu, perquè és probable que a partir del segon dia puguin començar a aparèixer cadàvers d'algunes de les persones que van caure a l'aigua.

Quan arriba la tardor, les bones condicions del mar faciliten l'arribada de pasteres i la previsió és que n'arribin més durant les properes setmanes. El govern canari, fart de demanar ajuda a les institucions europees i al govern espanyol, exigeix solucions i demana no perdre més temps a acordar una estratègia conjunta de totes les administracions.

Aquest estiu fa 25 anys del primer naufragi amb morts a les Canàries i 30 anys de l'arribada de la primera pastera a les illes. El 28 d'agost del 1994 dos joves sahrauís van creuar per mar els 96 quilòmetres que separen l'illa de Fuerteventura del continent africà.

 

ARXIVAT A:
MigracionsLes Canàries
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut