Dos detinguts per maltractaments i abusos sexuals a una àvia amb Alzheimer en un geriàtric

Els detinguts treballaven en una residència per a gent gran de titularitat pública i abusaven sistemàticament de la dona, de 81 anys i resident al centre des del 2016
Pere Bosch Actualitzat
TEMA:
Agressió sexual

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest cap de setmana dos treballadors de la residència per a gent gran Mossèn Vidal i Aunós, a Barcelona, per abusar sexualment i maltractar una dona de 81 anys, diagnosticada amb la malaltia d'Alzheimer des de fa 10 anys i amb una dependència del 100%.

La filla de la dona va denunciar els dos treballadors, un home i una dona, dimecres passat, després d'enregistrar durant diversos dies amb càmera oculta els abusos i maltractaments. Les detencions es van fer dissabte i diumenge, quan els dos treballadors eren al centre, propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l'empresa privada Eulen. Ara s'enfronten a penes importants de presó.

Les imatges que acompanyaven la denúncia, a les quals ha tingut accés TV3, demostren la gravetat dels abusos que patia sistemàticament la dona, ingressada al centre des del 2016. El seu marit, de 84 anys i també malalt d'Alzheimer, hi va entrar uns mesos després.


Un malson diari

El primer detingut, Ricardo, cobria el torn de tarda a la segona planta de la residència. Entrava en dues ocasions a l'habitació de la dona, primer per despertar-la de la migdiada i, ja després de sopar, per posar-la a dormir. En tots dos casos, aprofitava l'absència del marit per fer-li tocaments als pits i al pubis i violar-la, malgrat els crits de la dona demanant-li que s'aturés.

Mentre abusava d'ella, l'home proferia tot tipus d'obscenitats i la humiliava. El treballador se sentia impune, fins al punt que no tancava la porta de l'habitació i perpetrava els abusos a la vista de qualsevol persona que passés pel passadís adjacent. De fet, en una de les ocasions, una altra treballadora del centre va presenciar l'escena i, en lloc d'aturar-lo, va fer marxa enrere.

Però el malson de la dona no acabava aquí. La gerocultora del torn de matí, Mar P. R., la maltractava físicament en el moment de vestir-la. Li tapava el cap amb la camisa de dormir, impedint-li respirar amb normalitat. A partir d'aquí, els cops a les extremitats i les bufetades eren continus, davant la indefensió absoluta de la víctima, i anaven acompanyats d'una pluja d'insults i amenaces.


Les primeres sospites

Els familiars de la víctima no saben ben bé quan van començar els maltractaments, però en tenen indicis des del mes de desembre. Un dia qualsevol, quan la filla de la parella va anar a visitar els seus pares a la residència, va trobar que la seva mare tenia un cop fort a l'ull dret.

L'hematoma era molt aparatós i la metgessa de la residència va receptar tractar-lo amb una pomada. La família va demanar explicacions per saber com s'havia fet el cop, però no van rebre cap resposta de la metgessa. Sí que ho va fer la Mar, treballadora del centre. Es va excusar dient que, en vestir la dona, li havia relliscat un braç i li havia donat un cop fortuït.

 

La denunciant acomiadada

La família no va tornar a sospitar res fins que, ja el mes de febrer, van rebre la trucada d'una infermera del centre que els alertava que havia trobat l'àvia en condicions lamentables en plena nit: completament despullada, estirada al llit, amb restes d'orina i fecals.

Quan aquesta treballadora va traslladar la denúncia a la direcció de la residència, va ser suspesa de feina i, pocs dies després, acomiadada argumentant que com que tenia la nacionalitat romanesa no tenia els papers en regla.

Va ser aquest episodi el que va posar definitivament en alerta els familiars de la víctima. Volien saber si els episodis de falta d'higiene es repetien i podien explicar que l'àvia tingués infeccions d'orina de manera continuada. Per aquest motiu van instal·lar una càmera oculta a l'habitació.

Les imatges que van enregistrar, però, els van deixar sense paraules. La seva mare patia diàriament un infern.


Sense esmorzar

De fet, encara van poder documentar un altre episodi greu: el treballador que repartia l'esmorzar per les habitacions es cruspia, cada dia, el menjar preparat per a l'àvia. Ho feia a l'interior de l'habitació, al costat del llit on ella descansava.

Tan sols li deixava una quantitat mínima per acompanyar les pastilles que li havia de donar, però l'hi feia menjar amb la mateixa cullera que ell mateix havia utilitzat. Per si no n'hi hagués prou, també es bevia el suc de fruites preparat per a la dona. Com a conseqüència, la víctima passava 18 hores al dia sense ingerir pràcticament cap aliment, des del sopar del dia anterior fins al dinar de l'endemà.


Titularitat pública, gestió privada

Els abusos i maltractaments, doncs, eren continuats en aquesta residència, de titularitat pública i amb una unitat especialitzada en el tractament de persones amb Alzheimer.

Tot i que és propietat de la Generalitat, el centre està gestionat per Eulen. Aquest grup empresarial, amb seu a Bilbao, va substituir el gener del 2018 l'anterior adjudicatària, vinculada a la constructora OHL.

El canvi, de fet, es va fer després de diverses queixes de familiars dels residents sobre la deficiència del servei, arran de les quals es va cancel·lar el contracte. L'arribada d'Eulen no va millorar la situació, i les queixes per males pràctiques van continuar. Ningú podia sospitar, però, un escàndol com el que ara s'ha descobert en una de les habitacions del centre.

 

ARXIVAT A:
Agressió sexual Alzheimer
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut