Els dos nens i els seus pares, durant una consulta mèdica
Els dos nens i els seus pares, durant una consulta mèdica (Sant Joan de Déu)

Dos bessons idèntics reben ronyons d'un sol donant en una operació pionera a Espanya

Tenen 11 anys i l'operació la van fer metges de l'Hospital Sant Joan de Déu i de l'Hospital Clínic

RedaccióActualitzat

Dos bessons idèntics d'11 anys han estat receptors de dos ronyons en dues intervencions quirúrgiques consecutives. Les han dut a terme nefròlegs i cirurgians de l'Hospital Sant Joan de Déu i l'Hospital Clínic i és la primera vegada que s'han practicat a Espanya.

Els nens van néixer amb una poliquistosi renal autosòmica, un trastorn hereditari que provoca el desenvolupament de quists dins dels ronyons. Això causa una pèrdua lenta i progressiva de la funció renal i a llarg termini cal fer un trasplantament de ronyons.

Al març d'aquest any, l'equip mèdic del Servei de Nefrologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, liderat per Álvaro Madrid i Marta Jiménez, va plantejar l'opció del trasplantament renal a la família. Els ronyons dels nens presentaven un funcionament de tan sols el 10%.

La primera opció que van plantejar els metges va ser implantar-los ronyons de donants vius. Com que els pares eren del mateix grup sanguini que els nens, es va pensar que el pare en donaria un i la mare l'altre.

Les proves van mostrar que la mare podia ser donant, però el pare no. Tampoc no hi havia entre altres familiars cap possible donant compatible. I això, com explica el doctor Álvaro Madrid, plantejava un gran dilema ètic:

"No podíem trasplantar només un dels dos infants quan es trobaven en una situació clínica idèntica. No hi havia cap criteri objectiu que ens indiqués que un requeria el trasplantament de manera més urgent que l'altre".

Aleshores, l'equip mèdic va inscriure els dos nens a la llista d'espera de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). Gràcies a la generositat d'una família i a l'organització de tot l'operatiu, es van poder fer els trasplantaments als dos nens de forma simultània poc després. Els dos ronyons procedien del mateix donant.

En les dues intervencions, consecutives, hi van participar Mireia Musquera, cirurgiana i membre del Servei d'Urologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, i Antoni Vilaseca i Mònica Peradejordi, del mateix centre.

Els germans han estat ingressats junts en tot moment. Van superar algunes complicacions i van evolucionar de manera favorable. Actualment, només requereixen control ambulatori.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut