La iniciativa va rebre el suport d'alguns banyistes (Alliance Citoyenne)
Grenoble

Dones musulmanes es banyen amb burquini per desafiar la llei francesa

La iniciativa denuncia la prohibició de fer servir el banyador integral en piscines públiques i reivindica la llibertat personal de les dones

Juli RodésActualitzat

Defensar l'ús del burquini com a part de l'exercici de la llibertat i el dret a vestir com cada dona vulgui. Aquest és l'objectiu de la mobilització que ha fet un grup de dones musulmanes a França aquest cap de setmana.

A Grenoble, al sud-est del país, un grup d'activistes han fet una acció en una piscina pública per reivindicar el dret a banyar-se amb burquini, una peça de bany prohibida per la normativa que cobreix tot el cos tret de les mans, els peus i la cara.

En declaracions a la BBC, dues de les participants van argumentar el següent:

"Tenim un somni: divertir-nos en piscines públiques com qualsevol altre ciutadà, acompanyar els nostres nens allà on ells vulguin banyar-se mentre fa molta calor a l'estiu aquí a Grenoble."

"Hem de lluitar contra les polítiques discriminatòries i els prejudicis a França perquè estem privades dels nostres drets civils d'accés a serveis públics i infraestructures de la ciutat".

 

Posar-se el burquini com un acte de "desobediència cívica" (Alliance Citoyenne)

 

Els fets van passar diumenge: després d'accedir a les instal·lacions, les dones van canviar-se i es van ficar a l'aigua amb burquini malgrat els advertiments que no ho podien fer.

L'acció, de caràcter festiu, va durar aproximadament una hora, fins que la policia les va obligar a marxar, previ pagament d'una multa de 35 euros cadascuna.

En un missatge a Twitter en què es fan ressò de la seva acció, el col·lectiu Aliança Ciutadana parla de "desobediència cívica de musulmanes de Grenoble per piscines públiques que respectin la llibertat de consciència."

 

 

Mentre reclamaven el seu dret a dur burquini, les activistes van rebre el suport d'alguns del usuaris presents en aquells moments a la piscina.

 

 

"Representa la llibertat"

El debat sobre l'ús del burquini no és nou a França. L'agost de fa tres anys, el Consell d'Estat francès va dictaminar que no es podia prohibir el seu ús a les platges, en resposta a una normativa vigent a la Costa Blava.

Diversos Ajuntaments ja van anunciar aleshores que desafiarien el Consell d'Estat i mantindrien la prohibició, decisió que va rebre el suport dels màxims dirigents del país d'aleshores, el president François Hollande i el primer ministre Manuel Valls, actualment regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

Es dona la circumstància que la creadora del burquini, Aheda Zanetti, una australiana d'origen libanès, defensa que és una peça de vestir que "representa la llibertat".

ARXIVAT A:
Feminisme
Anar al contingut