L'expresident i candidat republicà, Donald Trump, durant un míting a Harrisburg, Pensilvània (Reuters/Vincent Alban)

Donald Trump reprèn la carta de la divisió racial per desacreditar Kamala Harris

Durant anys, Trump va alimentar la teoria que Obama no era nascut als Estats Units i ara posa en dubte l'afrodescendència de Harris
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Donald Trump torna a recórrer a la carta de la divisió racial per desacreditar Kamala Harris, cosa que no ha agafat per sorpresa a ningú. Durant anys, l'expresident dels EUA va ser el portaveu més prominent dels anomenats "birthers": una teoria per la qual Barack Obama no va néixer als Estats Units, sinó a Kenya, el país d'on era originari el seu pare.

Aquest estirabot no tindria importància, si no fos perquè has de néixer en territori estatunidenc per ser elegible a ocupar la Casa Blanca. Trump va arribar a assegurar que tenia investigadors a Honolulu  --lloc de naixement del president demòcrata-- que demostraven el suposat frau.

Per silenciar les mentides que posaven en dubte la legitimitat del seu segon mandat, Obama va haver de fer públic el seu certificat de naixement. No va ser fins al 2016, com a candidat republicà a la presidència, quan Trump va reconèixer que, efectivament, Obama va néixer als Estats Units.

Aquest precedent no ha impedit que ara Trump també qüestioni la identitat racial de la seva virtual contrincant electoral, la vicepresidenta demòcrata Kamala Harris. "És índia o és negra? Respecto totes dues opcions, però ella, òbviament, no. Era índia des del principi fins al final, fins que va canviar d'idea i ara vol ser coneguda com una persona negra", ha dit.

Trump saluda membres de l'Associació Nacional de Periodistes Negres (NAJB)(Reuters/Vincent Alban)

Tot plegat ha passat a Chicago, durant una tensa trobada amb un miler de membres de l'Associació Nacional de Periodistes Negres (NABJ, en anglès), on precisament Trump buscava suport dels votants afroamericans. Les paraules del candidat republicà han provocat la indignació i fins i tot la sortida d'alguns dels assistents de la reunió.

Kamala Harris és filla de la immigració: la seva mare, Shyamala Gopalan, va néixer a l'Índia i es va establir als Estats Units a principis dels anys seixanta. El seu pare, Donald Harris, és afrodescendent i originari de Jamaica.

L'equip de campanya de la demòcrata ha tret un comunicat denunciant que "l'hostilitat que Donald Trump ha mostrat avui és la mateixa que ha mostrat al llarg de la seva vida, durant els anys a la Casa Blanca i en la campanya actual".

El Partit Demòcrata comença les votacions per oficialitzar Harris

Harris també s'ha referit a les afirmacions del seu rival republicà a X:

"Aquesta tarda, Donald Trump ha parlat davant l'Associació Nacional de Periodistes Negres. Ha sigut el mateix espectacle de sempre. Permeteu-me, senzillament, que us digui: 'El poble estatunidenc es mereix alguna cosa millor que la divisó i la falta de respecte de Donald Trump'."

 

Precisament, aquest dijous, el Partit Demòcrata comença les votacions per oficialitzar la candidatura de Harris a la presidència, una nomenament que té garantit perquè no s'ha presentat cap altre candidat. La seva proclamació es podria fer efectiva el 5 d'agost. Les últimes enquestes indiquen un lleuger avantatge de Harris sobre Trump en la cursa a la Casa Blanca.

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units Trump Kamala Harris
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut