Florida

Dol i consternació als EUA per la matança a l'institut de Florida

L'autor del tiroteig havia rebut tractament per depressió i havia insinuat les seves intencions a les xarxes

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han manifestat a Florida en un multitudinari homenatge de comiat a les 17 víctimes mortals de la matança de l'institut Marjory Stoneman Douglas High School de Parkland, a Florida.

Els concentrats han encès espelmes en memòria de les víctimes i han exhibit cartells on reclamen més control sobre la venda d'armes. Amb consignes com "Ja n'hi ha prou" o "No més armes", milers de manifestants trencats pel dol han expressat la seva indignació per uns fets dels quals es coneixen més detalls.

 

 

L'autor del tiroteig, Nikolas Cruz, un noi de 19 anys que havien expulsat feia mesos de l'institut per comportament violent, va fer saltar l'alarma antiincendis del centre i va començar a disparar de forma indiscriminada a alumnes i professors. Després, va deixar el fusell d'assalt amb què va disparar i va sortir del centre escolar barrejat entre la multitud, que fugia aterrada. Segons han explicat les autoritats policials, Cruz va anar a menjar alguna cosa a dos restaurants de menjar ràpid abans de ser detingut un parell d'hores més tard del tiroteig.

 

 

Nikolas Cruz ja és a la presó després d'haver admès davant la jutge que ell va ser el responsable de la matança. L'atacant, que va disparar indiscriminadament contra mestres i alumnes de l'institut, té vincles amb un grup de supremacistes blancs, i l'FBI havia estat alertat fa uns mesos de la seva actitud sospitosa.

La seva advocada ha dit que el jove està penedit de la seva acció, que és plenament conscient del que ha fet i que no té cap malaltia mental. L'ha descrit com un adolescent trist i trencat per la mort recent de la seva mare. Orfe, amb els pares adoptius morts fa poc, fascinat per les armes, tancat i militant d'un grup supremacista blanc amb qui compartia entrenaments paramilitars.

 

 

Segons "The Washington Post", Nikolas Cruz va estar en tractament per problemes mentals, però va abandonar la medicació. Malgrat això, Cruz va poder comprar legalment un fusell d'assalt sense problema a Florida. Un estat on pots comprar-ne a partir dels 18, però no pots comprar alcohol fins als 21.

El president nord-americà ha centrat el problema en el passat amb problemes de salut mental de Nikolas Cruz i ha evitat parlar del control d'armes. Segons Donald Trump, els veïns i els companys de classe que havien observat que Cruz tenia problemes mentals haurien d'haver informat les autoritats:

 


Però la societat nord-americana es pregunta si les autoritats haurien pogut evitar la massacre: dues alertes van advertir l'FBI que Nicolas Cruz presumia a les xarxes d'una futura matança escolar i l'agència es va limitar a interrogar els denunciants però no va prendre mesures.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut