Dos detinguts per l'apunyalament a Alemanya, amb tres morts i vuit ferits

Estat Islàmic s'ha atribuït l'atac de divendres a un festival a l'aire lliure de Solingen

RedaccióActualitzat

--Informació actualitzada en aquest enllaç--

La policia alemanya ha detingut un home en un centre de refugiats a Solingen, la ciutat on tres persones van morir i vuit més van resultar ferides en un apunyalament múltiple, divendres. Les forces especials hi han entrat aquest vespre i la policia encara no ha donat més informació.

Hores abans han detingut també un noi de 15 anys, segons ha anunciat el portaveu de la policia, Thorsten Fleiss. Ha explicat que l'adolescent és sospitós de tenir coneixement previ del succés i no haver fet res per impedir-lo. Segons els investigadors, no és l'atacant, que creuen que va actuar en solitari i que continuen buscant.

L'han detingut aquest matí al domicili familiar i va ser identificat a partir del testimoni de dues persones que van sentir una conversa sospitosa abans del succés i que, després de l'atac, es van posar en contacte amb la policia.

Estat Islàmic s'ha atribuït l'atac de divendres al vespre a la plaça Fronhof, al centre històric de Solingen, quan s'hi feia el Festival de la Diversitat per celebrar els 650 anys de la ciutat. En un comunicat difós per la seva agència de notícies, Amaq, el grup jihadista ho justifica "en venjança dels musulmans a Palestina i arreu", sense donar-ne més detalls.

Ofrenes a Solingen en record de les víctimes de l'apunyalament múltiple (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Dubtes sobre l'autor

El fiscal responsable de la lluita antiterrorista al Rin del Nord-Westfàlia, Markus Caspers, no ha volgut donar una descripció del presumpte autor de l'atac, a causa dels testimonis contradictoris que s'han recollit i de la poca claredat que s'ha aconseguit fins ara en el cas.

"Res seria més nociu que donar una descripció, fer una crida a la població a cooperar amb l'operació de recerca i descobrir en el curs de la investigació que la persona té un aspecte completament diferent", ha dit.

L'atac, indiscriminat, amb un ganivet, s'investiga com un acte de terrorisme, tot i que inicialment es pensava si podia ser un acte d'una persona amb algun problema. L'autor seria un home de qui es desconeix la identitat i les motivacions, que --segons alguns testimonis-- hauria fugit pel carrer principal de Solingen.

"No hi ha cap altre motiu aparent. Les víctimes no es coneixien, no tenien cap relació. Per això pensem que és possible que es tracti d'un acte terrorista", ha afirmat el fiscal.

La policia també ha dit que, d'acord amb les imatges que tenen, les ganivetades anaven dirigides "de manera molt precisa" als colls de les víctimes.

Els responsables policials també han fet públiques les edats de les víctimes mortals, dos homes de 56 i 67 anys i una dona de 56 anys, i l'evolució dels ferits: quatre es troben en estat crític, dos greus i dos lleus.

Efectius de la policia científica investigant al lloc de l'atac (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Les forces de seguretat fan "tot el possible" per capturar l'agressor, ha assegurat la ministra d'Interior, Nancy Faeser, aquest matí.

La policia ha activat un operatiu per trobar-lo, per terra i aire, amb l'ajuda d'un helicòpter i amb la participació de les forces especials. Diversos carrers han estat acordonats.

La policia del Rin del Nord-Westfàlia ha informat que està interrogant víctimes i testimonis, i ha demanat la col·laboració de qui pugui aportar indicis o imatges del moment de l'atac a través d'una web creada especialment per a l'ocasió.

La policia ha acordonat diversos carrers del centre de Solingen (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Commoció per l'atac

El canceller alemany, Olaf Scholz, s'ha declarat "commocionat" per l'atac i ha demanat que l'autor sigui castigat "amb tot el pes de la llei".
"A la nostra societat no hem de tolerar una cosa així i no ho hem d'acceptar mai", ha afirmat.

Tots els actes del Festival de la Diversitat previstos per a aquest cap de setmana han estat cancel·lats. S'esperava que la celebració atrauria uns 80.000 visitants.

També en va parlar poc després dels fets l'alcalde, Tim Kurzbach: "Aquesta nit tots estem a Solingen en estat de commoció, horror i molta tristesa. Tots volíem celebrar junts l'aniversari de la nostra ciutat i ara hem de plorar morts i ferits", va dir en un comunicat.

L'alcalde també va mostrar la seva solidaritat amb "totes les persones que van haver de presenciar aquestes imatges terribles" i va agrair la feina de les forces de seguretat i els equips d'emergència.

La policia ha acordonat la zona i encara busquen l'atacant (Reuters/Thilo Schmuelgen)

Solingen és una ciutat d'uns 160.000 habitants, situada a uns 30 quilòmetres de ciutats més grans com Colònia i Düsseldorf, la capital del Rin del Nord-Westfàlia, i a uns 60 quilòmetres de Bonn, que va ser la capital de la República Federal d'Alemanya fins a la reunificació.

Amb gairebé 18 milions d'habitants, el land del Rin del Nord-Westfàlia, fronterer amb els Països Baixos i Bèlgica, és el més poblat d'Alemanya.

ARXIVAT A:
Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut