Discreció en les negociacions entre PSC i ERC, marcades pel retorn dels exiliats a Suïssa

Socialistes i republicans només han deixat transcendir que es negocia en quatre àmbits: finançament, llengua, infraestructures i polítiques socials

La tornada de Marta Rovira i la resta d'exiliats de Suïssa pot fer variar el ritme i el rumb de la negociació per a la investidura de Salvador Illa, abans que acabi l'agost. La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya ja va avançar al digital Nació que volia una entrevista d'"alt nivell" amb el president del govern espanyol, a l'hora que donava allargues a una trobada amb el líder del PSC dient a RAC1 que tenia "l'agenda plena fins dimarts". 

Rovira especificava que el primer pas per arribar a un acord d'investidura és que els socialistes compleixin els acords signats, cosa que a 50 dies que acabi el termini no sembla una feina fàcil. A més, els republicans volen un acord amb finançament singular per poder presentar-lo a les bases que haurien de validar el pacte. 

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, després de la tornada de l'exili (ACN/ Bernat Vilaró)

Els socialistes han trigat 24 hores a felicitar-se pel retorn dels exiliats. En la cloenda del 15è congrés de la federació socialista de l'Hospitalet de Llobregat, la número dos del partit, Lluïsa Moret, deia que era "un exemple de la normalització" política que ha aconseguit la llei d'amnistia que els socialistes amb els seus socis al govern de Madrid han aconseguit.

Moret treia pit, tot i que el retorn va ser per un error judicial, destacant que el retorn l'havien propiciat ells. Però celebrava que tornés a la política "el que mai hauria d'haver sortit de la política"

La viceprimera secretària del PSC i coordinadora de l'equip negociador, Lluïsa Moret (ACN/ Marta Sierra)

El consell nacional dels Comuns també ha reivindicat el seu paper "amb tota la humilitat del món", deia Jéssica Albiach, recordant que no hi ha altra suma aritmètica que permeti una investidura. "Som necessaris -diu- per les nostres idees i perquè no ens equivoquem de prioritats", en referència a les polítiques socials.
 

Quatre àmbits de negociació

Socialistes i republicans només han deixat transcendir que es negocia en quatre àmbits: finançament, llengua, infraestructures i polítiques socials. Quatre carpetes, entre les quals la del finançament, singular o plural, sembla que és la que avança més bé.

Ni el PSC ni Esquerra volen esgotar el termini del 26 d'agost per a la investidura. Marta Rovira fa uns dies apuntava l'última setmana de juliol per tenir un preacord per presentar a la militància amb un finançament singular.

I el PSC confia que sigui prou bo perquè les bases republicanes l'acceptin. Un acord d'investidura que permetria posar en marxa la legislatura i a Salvador Illa governar, ni que sigui, en minoria la Generalitat. A Esquerra li donaria arguments per convèncer la militància i el més important: temps per endreçar el partit.
 

 

ARXIVAT A:
ERCPSCMarta RoviraAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut