Un viatge de contrastos pels confinaments del món

Dinamarca i Polònia no ajudaran les empreses registrades en paradisos fiscals

El govern danès tampoc inclou al programa d'ajudes les empreses que paguin dividends o que comprin les seves pròpies accions, aquest any i el que ve

Actualitzat

Els governs d'arreu intenten donar una empenta a una economia malmesa pel confinament i les conseqüències de la Covid-19. Dinamarca acaba d'ampliar el programa d'ajudes a les empreses i treballadors fins als 100.000 milions de corones (uns 13.500 milions d'euros), però n'exclou explícitament les empreses registrades en paradisos fiscals i que, per tant, eviten pagar impostos.

Amb l'acord de tots els grups polítics, el govern de Mette Frederiksen manté les ajudes un mes més del que havia previst, fins al 8 de juliol, i permetrà que les empreses puguin recuperar alguns pagaments de l'IVA de l'any passat, en forma de préstecs sense interessos. Les empreses que s'hi vulguin acollir tampoc podran pagar dividends ni comprar les seves pròpies accions, ni aquest any ni el que ve.

 

Dinamarca vol finançar una part de l'ajuda amb l'emissió de bons de l'Estat, segons declaracions del ministre de Finances Nicolai Wammen a la cadena TV2: "Tenim una posició més forta que molts altres països i podem demanar diners prestats per superar una situació de la millor manera possible". Dinamarca té una qualificació AAA del deute.


Polònia també posa condicions

L'executiu danès no és l'únic que ha decidit deixar al marge les empreses que no paguen els impostos que els correspondria. El govern de Polònia, un dels oponents més ferms als paradisos fiscals, també va optar el 8 d'abril per una mesura semblant. Només podran accedir a les ajudes de 25.000 milions de zlotys (uns 5.500 milions d'euros) les empreses que paguin els impostos a Polònia.

El primer ministre Mateusz Morawiecki diu que cal acabar amb els paradisos fiscals: "Són el malson de les economies modernes".

Fa un any, la Comissió Europea es va trobar l'objecció unànime dels estats membres en el seu intent d'aprovar una llista negra de països sospitosos d'afavorir el blanqueig de capitals.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut