El primer ministre dimissionari d'Escòcia, Hamsa Yousaf, aquest dilluns a Edimburg (EFE)

Dimiteix el primer ministre escocès, Humsa Yousaf, per evitar dues mocions de censura

Havia eliminat els objectius climàtics de l'acció de govern, els Verds havien abandonat la coalició i s'havia quedat en minoria al Parlament

Redacció / AgènciesActualitzat

El primer ministre d'Escòcia, Humza Yousaf, ha presentat aquest dilluns la dimissió després que la setmana passada trenqués la coalició de govern amb els Verds.

Portava poc més d'un any com a primer ministre i líder del Partit Nacionalista Escocès (SNP), i ara ha acabat renunciant i demanant al partit un relleu "tan ràpid com sigui possible".

Amb un curiós paral·lelisme sincrònic amb Pedro Sánchez, Yousaf s'ha passat el cap de setmana reflexionant sobre quina decisió prendria, però el desenllaç ha estat l'oposat, malgrat que divendres va dir que no dimitiria.


S'enfrontava a dues mocions de censura

Va ser dijous quan el primer ministre va anunciar el trencament del pacte de govern amb els Verds, després que Yousef hagués rebaixat els objectius climàtics del programa de l'executiu.

Els Verds li van retirar el suport parlamentari, i aquest dilluns el ja primer ministre en funcions ha admès que va "infravalorar" la seva reacció, però ha afegit que no canviarà els seus "principis i valors per retenir el poder".

Conservadors i laboristes van aprofitar per impulsar dues mocions de censura, contra ell i contra el govern en pes, del qual ja han sortit els dos ministres dels Verds.

63 diputats contra 65 de l'oposició

L'SNP té al parlament escocès 63 diputats, i els 65 restants estan en mans de conservadors, laboristes, ecologistes i el partit Alba de l'exprimer ministre Alex Salmond, que només té un escó.

Salmond va incorporar-se a Alba quan va sortir de l'SNP, i a les eleccions del 2021 no van treure cap diputat, però a l'octubre la diputada Ashten Regan va deixar l'SNP i va passar-se a Alba, de manera que l'SNP va perdre l'escó que li permetia empatar.

Quan hi ha empat, el president del parlament desempata amb el seu vot de qualitat, i acostuma a fer-ho a favor de l'opció que reforci la situació prèvia.

Es dona la circumstància que a principis del 2023, i després de la dimissió de Nicola Sturgeon, Regan va optar a liderar l'SNP, però va ser derrotada per l'ara dimissionari Yousaf.

El Parlament té 28 dies per escollir un nou primer ministre, que previsiblement serà el líder de l'SNP que substituirà Yousaf, però si no ho aconsegueixen s'hauran d'avançar les eleccions, previstes per d'aquí a 2 anys.

Els conservadors tenen 31 diputats, els laboristes 22, els Verds 7, els liberals demòcrates 4 i Alba només un, però ara mateix les enquestes atorguen als laboristes més intenció de vot que a l'SNP.

 

 

ARXIVAT A:
Escòcia
Anar al contingut