Abans del 7 d'octubre, Gantz estava a l'oposició, però va accedir a formar un govern d'unitat nacional per l'atac de Hamas (Europa Press/Contacto/Lev Radin)

Dimiteix el ministre del gabinet de guerra d'Israel per la gestió de Netanyahu a Gaza

Benny Gantz considera que el primer ministre "impedeix" avançar cap a la victòria

L'exgeneral i ministre del gabinet de guerra d'Israel, Benny Gantz, ha anunciat aquest diumenge la seva dimissió de l'executiu d'emergència creat pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, per discrepàncies en la seva gestió militar.

"Netanyahu ens impedeix avançar cap a una victòria vertadera. Per aquesta raó, avui abandonem el govern d'emergència"

La compareixença en què ho ha anunciat estava prevista per aquest dissabte, però es va posposar després de l'operació de rescat de quatre ostatges israelians per part de l'exèrcit que va provocar més de 270 palestins morts.

Abans del 7 d'octubre, Gantz estava en el bàndol de l'oposició, però va accedir a formar un govern d'unitat nacional. Tanmateix, a mitjans del mes de maig va advertir Netanyahu que abandonaria el gabinet el 8 de juny si no anunciava un pla de postguerra per a la Franja.

Aquest "pla d'acció integral" volia que inclogués sis objectius, entre els quals portar els ostatges a casa, enderrocar i desmilitaritzar Hamas a Gaza, establir un govern alternatiu a la Franja, garantir el retorn dels residents a la frontera nord i forjar relacions de normalització.

Netanyahu ha reaccionat a l'anunci retraient a Gantz la decisió en un moment en què cal "unir forces" i no abandonar per desavinences sobre la gestió. 

"Israel està en una guerra existencial en diversos fronts. Benny, aquest no és el moment d'abandonar"

 

Una decisió amb un pes simbòlic

La sortida de Gantz té un pes més simbòlic que pràctic, ja que la coalició de Netanyahu manté la majoria de 64 escons a la Knesset, el Parlament israelià, però posa més pressió sobre el primer ministre. Gantz és una de les figures polítiques més valorades a Israel i fins i tot encapçala la majoria de les enquestes electorals.

Poder Jueu, el partit ultradretà del ministre de Seguretat Nacional israelià, Itamar Ben Gvir, ha anunciat que tornarà a votar amb la coalició de Netanyahu al parlament mentre "no hi hagi un acord (de treva) imprudent sobre la taula" i s'ha ofert a reemplaçar Gantz com a membre del gabinet.

 

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
Anar al contingut