Diamants de laboratori, un negoci en auge: com es fan i quins avantatges tenen

La indústria dels diamants viu un autèntic boom amb la irrupció dels diamants creats en un laboratori, una tendència que no para de créixer

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Cristina Herranz

Periodista de la secció d'Economia de TV3

@cherranz13
Actualitzat

Un braçalet de diamants naturals. I un anell de diamants creats en un laboratori. Són químicament, físicament i visualment idèntics. Fins i tot per a experts gemmòlegs, que necessitarien aparells molt especialitzats per distingir-los. L'única diferència, per tant, entre els diamants sintètics i els naturals és el preu.

Els diamants sintètics són més barats, explica Àlex Riu, cofundador d'Accent Created Diamond, que disposa de botiga a Barcelona. Aquest negoci és justament el primer a tot Espanya que en distribueix a les joieries i és també punt de venda de joies amb diamants.

Justament pels preus més assequibles, cada vegada són més les firmes de renom i les joieries petites d'autor que entren en el negoci dels diamants sintètics. És el cas de la Joieria Lum, ubicada al barri de Gràcia de Barcelona des de fa quatre anys. La seva fundadora, Aurélie Doublet, assegura que "cada vegada hi ha més parelles joves que compren aliances de matrimoni amb diamants creats en un laboratori".

 

Aquests diamants tenen ara una quota de mercat del 16,5%, quan fa només cinc anys era de tan sols el 3%. Tot plegat, en un negoci que mou uns 90.000 milions d'euros cada any.

Com es creen?

Els principals productors de diamants de laboratori són els Estats Units, la Xina i l'Índia.

El procés de creació d'un diamant sintètic comença amb una petita llavor de carboni pur que es col·loca en una cel·la de creixement, dins un laboratori controlat.

Després de dipositar grafit sobre la llavor i utilitzant tecnologia puntera, es repliquen les condicions naturals de creixement dels diamants. En un temps rècord d'unes deu setmanes, s'obté un diamant idèntic al que s'extrauria de la terra després de formar-se durant milers d'anys.

Tots els diamants han de disposar del seu certificat internacional oficial. Per tant, això fa pràcticament impossible que es pugui vendre un diamant sintètic al preu d'un de natural.


Els avantatges del diamant sintètic: preu i origen

"El preu i, sobretot, la preocupació per comprar joies ètiques han fet que n'hagin crescut les vendes en els darrers mesos", afegeix. 

També han notat un increment de vendes les joieries Fina Garcia. El seu gerent, Francesc Casanovas, assenyala que "un diamant sintètic d'un quirat pot costar uns 700 o 800 euros, mentre que un de natural de la mateix mida costaria entre 2.000 i 2.500 euros".

El caprici pels diamants de laboratori n'ha disparat la venda. La indústria creix a un ritme d'entre un 5 i un 10% cada any.

"El perfil del client de diamants creats en laboratori és el de joves d'entre 25 i 45 anys, sobretot estrangers."

"Aquí encara hi ha força desconeixement d'aquest mercat", explica Aurélie Doublet. 

Pel seu origen, el diamant sintètic és considerat per alguns experts un mineral més ètic i ecològic. Per altres, en canvi, és més contaminant per l'energia que es necessita per produir-lo.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut