Detall de la pinya de la Colla Vella (ACN/Jordi Borràs)

Diada de Sant Fèlix amb regust agredolç

La diada ha estat marcada per la caiguda del 4 de 9 sense folre de la Vella, que ha obligat a traslladar en helicòpter un membre de la canalla dels rosats

Núria Balaguer IbeasActualitzat

La diada de Sant Fèlix del 2024 es preveia d'alt voltatge, amb construccions d'altíssim nivell anunciades per totes les colles. Però malgrat que l'actuació ha començat seguint el guió previst, la caiguda en primera ronda de la Colla Vella ha trasbalsat tota la diada. L'acotxadora dels rosats ha patit un fort cop al cap que ha obligat a evacuar-la en helicòpter a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Aquest fet ha provocat una aturada de gairebé una hora i mitja de la diada i ha afectat l'estat d'ànim de tots els castellers, que han acabat per canviar el repertori de castells que tenien previst inicialment. "Ha passat el pitjor que podia passar, que és que la canalla prengui mal", ha dit després de la diada el cap de colla de la Vella, Manel Urbano. La colla ha fet un comunicat explicant que a la menor se li ha fet una intervenció quirúrgica, però es troba estable:


Els Castellers de Vilafranca han estat els encarregats d'obrir plaça, i ho han fet, tal com ja havien anunciat, amb el 3 de 10 amb folre i manilles. Els verds ja havien descarregat aquest castell dos cops aquesta temporada, l'últim diumenge a la diada de la Festa Major de l'Arboç. Avui han muntat el peu de manera ràpida i de seguida l'han tirat amunt fins a fer-ne l'aleta, però després de la sortida de l'enxaneta s'ha trencat per sisens.

La Colla Joves Xiquets de Valls actuaven en segon lloc, i també han decidit sortir amb un gran castell que, aquesta temporada, ja han descarregat en dues ocasions: el 2 de 8 sense folre.

La construcció s'ha mostrat estable fins la pujada de l'acotxador i l'enxaneta, però després de l'aleta ha començat a patir, i amb l'acotxador ja col·locat, l'estructura s'ha trencat pel pis de terços.

En tercer lloc, torn per la Colla Vella Xiquets de Valls, que també han començat com es preveia, amb el 4 de 9 sense folre. Un castell que van estrenar dissabte a la diada del Catllar, però que els va quedar en carregat.

Els rosats sortien amb tota la confiança en aquest castell que - i la dada no és menor- van completar dimecres a assaig, però a plaça, el castell ja ha començat a bellugar una mica mentre entrava la canalla i després de l'aleta s'ha acabat trencat pel pis de quints.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona completava la primera ronda també amb un ambiciós castell de sortida: el 2 de 9 amb folre i manilles.

Un castell que han descarregat amb autoritat i que, a més, ha estat el primer gamma extra descarregat de la jornada. Sembla que aquest 2 de 9 amb folre i manilles, enguany, està esdevenint el talismà de la colla: tres descarregats en només 12 dies.


Diada aturada gairebé dues hores

Ha estat després d'aquest castell de la Jove, i quan els Castellers de Vilafranca començaven a muntar el peu del 9 de 9 amb folre - un dels castells més esperats de la jornada, i que en principi estava previst per a la tercera ronda-, que la diada ha quedat aturada pels serveis sanitaris.

Una estona després se n'han conegut els motius, que han deixat a la plaça amb l'ai al cor: l'acotxadora de la Colla Vella estava sent atesa pels serveis mèdics mentre un helicòpter arribava per traslladar-la a l'Hospital Sant Joan de Déu.

Després de gairebé una hora i mitja d'aturada s'ha decidit continuar amb la diada, però totes les colles han decidit, en més o menys mesura, canviar els seus plans.

Els Castellers de Vilafranca han aparcat el 9 de 9, però, sent la seva festa major no volien renunciar a un gran castell, i han descarregat el 4 de 9 amb l'agulla.

La resta de colles han anunciat el 3 de 9 amb folre. El de la Joves  ha trontollat una mica en la descarregada, i el de la Jove no ha estat la millor versió d'aquest castell dels tarragonins, però les dues colles els han pogut descarregar.

Menció especial al de la Colla Vella, que, amb una pinya amb castellers de totes les colles que han volgut mostrar el suport als rosats, ha estat un castell de molt valor, no tant pel castell en sí com per l'estat anímic de la colla, i que s'ha endut un emotiu aplaudiment per part de tota la plaça en acabar. 

Recuperats una mica els ànims i la serenor, Vilafranca ha decidit tirar el 9 de 9 amb folre, el gran repte que s'havien marcat per aquesta diada i que els verds tenien pendent de descarregar. Avui, però, ni tan sols s'ha pogut veure l'aleta. Després del muntatge del peu d'aquesta descomunal construcció, han sonat gralles, però mentre es col·locaven dosos han vist que el castell no s'acabava d'assentar i no anava del tot ràpid, i han donat ordre de tirar-lo avall.

La Joves també ha volgut recuperar el programa previst i ha preparat el 4 de 9 sense folre, amb una premissa clara: anaven a descarregar-lo i no s'arriscarien a una caiguda. Així ha estat. Han desmuntat amb quarts col·locats, i a la segona han sonat gralles, però quan encara estaven col·locant-se dosos han donat l'ordre de tirar-lo avall.

La Colla Vella no ha volgut renunciar, malgrat les circumstàncies, a sortir amb tres castells de plaça, i a la tercera ronda han assegurat amb el 4 de 9 amb  folre, que no han tingut problemes per descarregar.

La Jove de Tarragona també ha optat pel 4 de 9 amb folre com a tercer castell, deixant de banda l'intent d'un altre gamma extra. Un 4 de 9 amb folre que han començat a remenar i a patir alguna batzegada abans de l'aleta i que han hagut de defensar de valent per descarregar-lo.

En quarta ronda, els Castellers de Vilafranca han aparcat definitivament el 9 de 9 i han apostat per la torre de 9. Els verds han estat els grans dominadors d'aquest castell aquesta temporada, però avui, tot i que ha pujat sense problemes, a la sortida de l'acotxador el castell ha cedit pel pis de quarts.

La Joves també ha aparcat el 4 de 9 sense folre i ha apostat per la versió folrada del castell seguint amb la tònica de les altres colles, i ha descarregat el 4 de 9 amb folre sense problemes.
 

Ronda de pilars de màxims

Amb totes les colles amb tres castells, com a mínim carregats, i passades ja les cinc de la tarda, ha arribat el moment dels pilars, amb les quatre colles anunciant el pilar de 8 amb folre i manilles.

Després de descarregar els dos castells bàsics de 9, i després de rebre bones notícies sobre l'estat de la seva acotxadora - segons han explicat els mateixos integrants de la colla en declaracions a la Xarxa-, la Colla Vella ha volgut homenatjar-la amb el pilar de 8 amb folre i manilles, però l'estructura ha patit una forta sacsejada que ha mogut l'espadat endavant i enrere i que ha fet prendre la decisió de desmuntar-lo.

Han acabat la diada amb un pilar de 5 on l'enxaneta del pilar ha mostrat la funda del casc de l'acotxadora hospitalitzada.

La Jove de Tarragona ha alçat un pilar treballat, però que han descarregat amb solvència, igualant l'actuació de dissabte al Catllar, la millor dels de la camisa lila aquesta temporada. Els verds han descarregat sense problemes el seu setè pilar de 8, i han acabat sortint de plaça amb quatre castells de gamma extra.

La Joves, també ha fet una demostració de control descarregant el tercer pilar de 8 de la jornada i el tercer que els de la camisa vermella signen aquesta temporada.

Una llarga jornada de castells que ha acabat gairebé a les sis de la tarda i que ha deixat moltes construccions per veure.
 

 

ARXIVAT A:
Castellers
Anar al contingut