Barcelona

Deures pendents en la lluita contra el tabaquisme: "Falta molta valentia política"

Els experts reclamen que s'apliquin mesures com la prohibició de fumar a les terrasses, que consten a la futura llei del tabac que està pendent d'aprovació

RedaccióActualitzat

Prohibir fumar a les terrasses, a dins els cotxes particulars quan hi viatgin menors o dones embarassades, o a qualsevol estadi esportiu. Són restriccions que ja fa temps que estan escrites a la futura reforma de la llei del tabac, però que el govern espanyol encara no ha aprovat.

També hi ha d'haver canvis en l'empaquetat. Passar a un format genèric, sense logos, només amb el nom de la marca, com ja es fa des de fa molts anys en altres països.

Reformes imprescindibles, segons les societats científiques i entitats contra el tabaquisme, que reclamen que s'implementin de forma urgent. A l'horitzó hi ha l'objectiu d'Europa que, el 2040, no fumi més del 5% de la població. 


El nombre de fumadors hauria de baixar més

Fa més de 10 anys que no hi ha cap reforma important per frenar el consum de tabac, i les dades de tabaquisme no acaben de baixar.

 

Si el 1990 fumaven gairebé la meitat dels homes i més d'un 22% de les dones, el 2002 va començar a baixar el percentatge en els homes, fins al 38%, però va pujar fins a superar el 26% en les dones. 

Des de llavors, els dos grups han anat baixant a poc a poc, però encara estan en xifres massa altes. Actualment, més d'una quarta part dels homes i del 18% de les dones fumen. 

"És com si caigués un avió cada dia"

Associacions de metges i societats científiques consideren inacceptable que hi hagi mesures ja elaborades i que han demostrat ser eficaces en altres països per a la prevenció i el control del tabaquisme, que no s'estiguin aplicant. 

"A Espanya moren 56.000 persones cada any per tabaquisme", comenta Esteve Fernández, investigador de l'Institut Català d'Oncologia i catedràtic de Salut Pública. 

"És com si caigués un avió cada dia. A Catalunya mor una persona cada hora, pel tabac. Cada hora, 24 al dia", afegeix Montserrat Moral Ajado, presidenta de la Societat catalana per al Control i Tractament del Tabaquisme. 

Cigarretes posades l'una al costat de l'altra
Més del 22% dels catalans continuen fumant (Unsplash)

El tabaquisme és un dels principals problemes de salut pública. "El tabaquisme és una malaltia", destaca Moral, que explica que els fumadors "són drogoaddictes" i que la nicotina és, de fet, una de les drogues més addictives. 

Tot i això, més d'un 22% dels catalans continuen fumant. Per Moral, el motiu és clar: "Falta valentia política, perquè el tabac afecta moltes àrees". 

Els experts recorden que s'ha demostrat que, per reduir el tabaquisme, funcionen mesures que comporten "dificultar fumar", ja sigui perquè comprar les cigarretes és més car o perquè es pot fumar en menys espais. 

Ara bé, ja fa més de 10 anys de les últimes prohibicions i les mesures anunciades no s'han aprovat. 

En aquest temps, a més, les companyies tabaqueres han dedicat molts recursos a crear productes que semblin menys nocius, com les cigarretes electròniques. "Estan fent servir influencers per captar la gent jove", apunta Moral. El que més preocupa és que els joves continuen començant a fumar. 

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut