Cotxe amb què Puigdemont va marxar de l'acte a l'Arc de Triomf
Cotxe amb què Puigdemont va marxar de l'acte a l'Arc de Triomf

En llibertat provisional els dos Mossos acusats d'ajudar Puigdemont a fugir

Han passat a disposició judicial i la policia catalana ha obert una investigació per aclarir com va ser la marxa de l'expresident de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Una de les conseqüències de l'aparició fugaç a Barcelona de Carles Puigdemont ha estat la detenció de dos agents dels Mossos d'Esquadra acusats d'haver-lo ajudat a marxar de l'acte de l'Arc de Triomf; una detenció que, segons ha denunciat l'advocat d'un d'ells, Gonzalo Boye, ha estat il·legal.

Els dos mossos van ser traslladats dijous a la tarda la Ciutat de la Justícia, i ja han passat a disposició judicial. Actualment es troben tots dos en llibertat provisional.

Aquest divendres, ha comparegut davant el jutge a Granollers, el segon agent dels Mossos, que van detenir a casa seva a Sant Celoni. Se l'acusa d'un delicte d'encobriment, per no fer res per impedir la marxa de Carles Puigdemont, després del míting a l'Arc de Triomf.

A la sortida del jutjat, un cop ha quedat en llibertat, ha estat rebut per amics i familiars, i també l'expresident Quim Torra. El seu advocat, Gonzalo Boye, ha carregat durament contra el director dels Mossos, Eduard Sallent, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a qui ha acusat de no saber "què estan fent".

"[Els fets que se li imputen son] caminar juntament amb Carles Puigdemont. Igual que van fer totes les persones que eren a l'Arc de Triomf"

Boye també va criticar que hagi passat la nit en dependències de la policia catalana, a la comissaria de Les Corts, i considera que es tracta d'una "venjança dels Mossos a un company seu".
 

Rebujat l'habeas corpus de l'altre agent, que ha quedat en llibertat

L'altre agent dels Mossos detingut, va quedar en llibertat aquest dijous al vespre, després de passar a disposició judicial. Se l'acusa de ser qui conduïa el cotxe blanc en què l'expresident de la Generalitat va marxar després de fer el discurs, segons fonts policials.

Tot i això, la seva advocada, Judit Rossell, diu que el seu client no té aquest cotxe des de fa cinc anys. També nega que fos al lloc dels fet, a l'avinguda Lluís Companys de Barcelona.

L'agent, que va ser detingut a casa seva, porta dos anys de baixa del cos de Mossos, i la jutgessa l'acusa d'un delicte contra l'administració de justícia en modalitat d'obstrucció, és a dir, creu que va dificultar la detenció de Puigdemont.

Cèsar Lagonigro, que és l'altre advocat que porta la seva defensa, ha explicat que la jutgessa no ha acceptat els habeas corpus, que s'havien presentat en considerar que la detenció era il·legal.

Igualment, però, ha decidit que podia anar cap a casa perquè amb les diligències efectuades n'hi havia prou per acordar-ne la llibertat.


Aclarir com ha anat la fugida

El cos policial ha obert una investigació de la Comissaria General d'Informació "per aclarir la fugida de Puigdemont", i no es descarten més detencions relacionades amb aquest fet.

De moment, s'ha confirmat que la policia vol prendre declaració al secretari general de Junts, Jordi Turull, perquè aclareixi la seva col·laboració en els fets.


Puigdemont continua il·localitzable després de marxar de l'acte al passeig Lluís Companys, en el qual uns milers de manifestants s'han concentrat per celebrar que ha tornat a Barcelona després de set anys d'exili.

El líder independentista ha fet el parlament, s'ha esmunyit cap a la part de darrere de l'escenari i ha abandonat la zona en un cotxe blanc.

S'esperava que l'expresident arribés al ple del Parlament acompanyat d'una comitiva encapçalada pel president de la institució, Josep Rull, i per centenars d'autoritats, entre diputats, alcaldes i expresidents.

La mobilització ha començat a enfilar el passeig Lluís Companys cap al parc de la Ciutadella, però l'expresident ja havia marxat.

Borràs parla de "mosso patriota"

En el seu perfil d'X, la presidenta de Junts, Laura Borràs, s'ha referit a l'agent detingut com un mosso "patriota" i "lleial a la Presidència de la Generalitat a l'exili".


La portaveu parlamentària de Junts, Mònica Sales, ha qualificat d'"intolerable" l'operació dels Mossos per intentar detenir Puigdemont "com si fos un terrorista" i ha exigit al govern que paralitzi la "detenció de manera totalment il·legal" de persones que han pogut ajudar l'expresident a fugir.

ARXIVAT A:
InvestiduraCarles PuigdemontMossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut