La primera ministra danesa, Mette Frederiksen (Reuters)

Detingut un home després d'agredir la primera ministra danesa al carrer a Copenhaguen

Mette Frederiksen, en "xoc" després de ser colpejada per un home al carrer, que anava begut i drogat, a només dos dies de les eleccions europees

RedaccióActualitzat

La primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen, ha estat atacada aquest divendres al vespre al centre de Copenhaguen. Un home li hauria donat un cop al braç i l'hauria empès quan caminava per una cèntrica plaça de la capital.

Segons l'últim comunicat mèdic, la primera ministra es troba bé, tot i que ha tingut un lleuger traumatisme cervical i cert "estat de xoc".

L'assaltant ja ha estat detingut i acusat d'agressió a un funcionari públic. L'home estarà en presó preventiva fins al 20 de juny per decisió de l'audiència celebrada aquest dissabte en un tribunal del municipi danès de Frederiksberg. El jutge hi ha vist risc de fugida.

Segons la policia, no hi hauria cap motivació política en l'atac. Les primeres investigacions apunten que l'home anava begut i sota els efectes d'altres drogues quan va ser detingut, immediatament després de l'agressió.

Durant l'interrogatori, va admetre que havia reconegut la primera ministra pel carrer, però va negar tots els càrrecs, fins i tot haver-la donat cap cop, tot i que va reconèixer que no recordava res del que havia passat. De fet, va assegurar que sentia simpatia per ella i que era "molt bona primera ministra".

L'agressor, que té 39 anys i fa pocs mesos que resideix a Dinamarca, ha necessitat l'ajuda d'un intèrpret durant l'interrogatori perquè ni entén ni parla el danès.

El ministre de Medi Ambient, Magnus Heunicke, ha expressat a la xarxa social X la commoció per l'atac i ha demanat responsabilitat ciutadana: "Fets així no han de passar al nostre país bonic, segur i lliure. Tots tenim la responsabilitat de cuidar-nos els uns als altres i de cuidar els valors sobre els quals es construeix el nostre país", ha dit.


A dos dies del 9J

L'incident ha ocorregut l'últim dia de campanya per a les eleccions europees a Dinamarca. Frederiksen, de 46 anys, cap del govern danès des del 2019, és la líder del Partit Socialdemòcrata, que aspira a guanyar aquest 9J.

Altres ministres i els líders dels principals partits danesos també han reaccionat a les xarxes socials condemnant els fets i enviant missatges de suport a Frederiksen.

La presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha assegurat en un tuit que "la violència no té lloc en la política" i ha donat tot el suport a la primera ministra danesa.


La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha dit que l'atac a Frederiksen és un "acte innoble", i el president del Consell Europeu, Charles Michel, s'ha mostrat "indignat" per l'agressió, que ha condemnat.

Des d'Espanya, el president del govern, Pedro Sánchez, ha dit que l'atac a Frederiksen és "un atac contra tots els que creiem en una Europa de llibertat, tolerància i pau".

ARXIVAT A:
DinamarcaEleccions europees 2024
Anar al contingut