Un dels ordinadors intervinguts durant l'operació contra els hackers prorussos (Guàrdia Civil)

Detingut un hacker prorús a Mallorca acusat d'atacs informàtics a institucions públiques

La Guàrdia Civil també ha arrestat dues persones a Andalusia i continua investigant per identificar la resta de participants en els ciberatacs

Redacció/Agències

Una persona ha estat detinguda a Manacor per la seva presumpta implicació en ciberatacs contra institucions públiques i sectors estratègics de l'Estat i altres països de l'OTAN que donen suport a Ucraïna davant de la invasió russa.

Els atacs informàtics els organitzava un grup de hacktivistes prorussos anomenat NoName057 (16), nascut arran de l'inici de la guerra a Ucraïna i un dels més actius des d'aleshores. De fet, en el seu manifest fundacional la banda ja reconeixia que "respondrà proporcionalment a les accions hostils i obertament antirusses dels russòfobs occidentals".

A més del detingut a Mallorca, la Guàrdia Civil també ha arrestat dues persones més a Huelva i Sevilla, ha escorcollat els seus domicilis i ha intervingut material informàtic i documental d'interès.


Feien els atacs amb un software propi

L'activitat principal del grup eren els atacs de denegació de servei distribuït. És a dir, sobrecarregar els servidors amb trànsit maliciós que bloqueja el servei i impedeix als usuaris poder-hi operar amb normalitat. El seu objectiu eren pàgines web d'organismes públics i privats dels sectors governamentals, infraestructures crítiques i serveis essencials de països que s'han posicionat a favor d'Ucraïna.

Segons els investigadors, la particularitat dels ciberatacs d'aquest grup és que es feien amb un software desenvolupat per ells mateixos i que era utilitzat de forma voluntària per altres individus que donen suport a l'organització.

La investigació ha estat coordinada per la Fiscalia de Sala de Criminalitat Informativa i la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que han fet les diligències prèvies que donen origen a les tres detencions. A més, la Guàrdia Civil encara té diverses línies d'investigació obertes per identificar tots els participants en els ciberatacs.

 

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilIlles BalearsUcraïnaRússiaCiberdelicte
Anar al contingut