El cap del càrtel de Sinaloa, Ismael el Mayo Zambada (Europa Press)

Detingut per una traïció: el Mayo va caure perquè el va delatar el fill del Chapo Guzmán

El cap del càrtel mexicà de Sinaloa el van poder detenir gràcies a un delator: el fill del Chapo Guzmán, detingut amb ell a la localitat d'El Paso, a Texas
Redacció Actualitzat
TEMA:
Narcotràfic

La detenció del cap del càrtel de Sinaloa, Ismael el Mayo Zambada, ha estat un dels cops més importants contra el narcotràfic dels últims anys. Se'l considera el narcotraficant més influent del continent americà i feia quatre dècades que estava en cerca i captura. Sempre s'havia pogut escapolir de la policia i no havia passat mai per la presó. Fins dijous, el dia en què la seva avioneta privada aterrava per sorpresa a El Paso, a Texas, on ja l'esperaven els agents de seguretat.

I l'esperaven perquè algú molt pròxim a ell l'havia traït. Segons el diari The New York Times, el fill del Chapo Guzmán, que l'acompanyava, va convèncer el Mayo de fer un viatge amb una avioneta privada per ensenyar-li uns terrenys a Mèxic. Però l'aparell es va desviar i va acabar aterrant als Estats Units, en un moviment que prèviament s'hauria pactat amb l'FBI.
 

A canvi del germà

El rotatiu cita dues fonts policials nord-americanes, que asseguren que Zambada va pujar a l'avioneta enganyat pel seu company de viatge, Joaquín Guzmán, també capo del narcotràfic i arrestat juntament amb ell. Segons la mateixa font, la traïció de Guzmán tenia com a objectiu ajudar el seu germà Ovidio, que va ser extradit l'any passat als Estats Units.

Segons l'Oficina Federal de Presons dels Estats Units, Ovidio Guzmán va sortir de la presó dimarts passat, dos dies abans de l'operació de captura del cap del càrtel de Sinaloa. Però l'ambaixada dels Estats Units a Mèxic ho desmenteix i assegura que el narcotraficant continua empresonat.

Ismael el Mayo Zambada i Joaquín Guzmán, l'home que suposadament el va trair, en una imatge difosa per les autoritats mexicanes

Si es confirma que el fill del Chapo Guzmán, el seu exsoci, el va delatar, aquesta seria la segona traïció coneguda de la vida del Mayo Zambada. L'any 2010, el seu fill Vicente Zambada es va oferir com a testimoni de la Fiscalia en el judici contra el Chapo Guzmán i va proporcionar molts detalls del modus operandi del càrtel de Sinaloa que dirigien el seu pare i els fills del Chapo.
 

Zambada compareix davant del jutge

The New York Times també apunta que Zambada feia tres anys que negociava entregar-se a les autoritats nord-americanes, però ell mateix ho ha desmentit en la primera compareixença davant del jutge. S'ha declarat no culpable dels delictes de narcotràfic i blanqueig de capitals que li imputa la justícia nord-americana.

Per la seva part, el govern mexicà ha assegurat que no va tenir coneixement previ de l'operació policial per detenir-lo, que no hi va participar i que en va tenir notícia a posteriori quan l'ambaixada dels Estats Units a Mèxic li va comunicar la detenció de tots dos capos.
 

 

ARXIVAT A:
Narcotràfic
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut