La nova eina s'ha mostrat efectiva en el 80% dels casos
Catalunya Migdia

Determinar en 45 minuts el millor antibiòtic en cada infecció d'orina: "Un abans i un després"

La Fundació Puigvert de Barcelona ha provat per primera vegada al món una màquina que reduirà significativament l'ús d'antibiòtics d'ampli espectre, que contribueixen a incrementar el risc de crear resistències

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Tenir constantment ganes de fer pipí i no poder fer-ho quan anem al lavabo. I això, acompanyat de coïssor, molèsties i --en el pitjor dels casos-- sang a l'orina. És probable que molts us sentiu identificats amb aquests símptomes, sobretot si sou dones

Es calcula que gairebé la meitat de les dones tindran almenys una infecció d'orina al llarg de la seva vida. De fet, la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses calcula que al voltant de 4 milions de dones d'entre 20 i 44 anys pateixen una cistitis aguda a l'any. 

Generalment, quan una persona té una infecció d'orina no complicada se li recepta un antibiòtic d'ampli espectre. Això vol dir que no és específic pel tipus de bacteri que li està provocant la cistitis. En la majoria dels casos, aquests antibiòtics d'ampli espectre funcionaran precisament per això, perquè són capaços de destruir un ventall molt ampli de patògens

Això, però, té efectes adversos, el més important dels quals és que contribueixen a crear resistències a aquests fàrmacs amb el risc que algun dia ens deixin de funcionar i no puguem frenar les infeccions

Arribats a aquest punt, és més fàcil d'entendre fins a quin punt pot ser important la màquina que s'ha provat de forma pionera a la Fundació Puigvert de Barcelona en col·laboració amb l'Hospital de Sant Pau i l'empresa Sysmex. Una màquina que --en només 45 minuts-- determina el tipus d'antibiòtic que li anirà millor a cada pacient per superar amb èxit la seva infecció d'orina. L'estudi ha sortit publicat recentment a la revista European Journal of Clinical Microbiology and Infectious Diseases.


"Això és la bomba!"

La nova màquina s'ha dissenyat a la Universitat d'Uppsala, a Suècia, i s'ha desenvolupat al Japó. I a l'hora de provar-la, els seus creadors han optat per la Fundació Puigvert, centre de referència en l'àmbit mundial en el tractament d'infeccions urinàries.

Com es pot veure a la imatge següent, té la mida d'una impressora. Només es necessita una petita mostra d'orina que s'aboca en una mena de disquet, que és el que s'introdueix dins de la màquina.

Carles Alonso i Jaume Borràs al costat de la màquina que han provat (Fundació Puigvert)

El cap del Laboratori de Microbiologia de Puigvert, Carles Alonso, està més que satisfet amb els resultats:

"Això és la bomba, perquè podrem donar un tractament dirigit en 45 minuts. Això hauria de ser un abans i un després, el primer pas per aplicar-ho a més tipus d'infeccions urinàries, i qui sap si a altres tipus d'infeccions"

Jaume Borràs, cap clínic del servei d'Urgències de la Fundació Puigvert, subratlla que poder determinar quin antibiòtic serà més efectiu per a cada infecció d'orina en només 45 minuts és molt important.

Actualment, per poder tenir aquesta informació cal esperar entre 2 i 4 dies, el que es triga a tenir els resultats d'un cultiu d'orina: "Això és un temps excessiu. El pacient pot empitjorar de manera significativa; per això ens veiem obligats a receptar antibiòtics d'ampli espectre".


Resol el 80% dels casos

Els resultats de les proves fetes amb la nova màquina demostren que és capaç de recomanar l'antibiòtic més efectiu en el 80% de les infeccions que analitza. Això vol dir que --en un futur-- es podria evitar l'ús d'antibiòtics d'ampli espectre en el 80% dels casos.

Lluitar contra l'augment de resistències als antibiòtics derivat de l'ús d'aquests fàrmacs és només un dels avantatges d'aquesta nova màquina. En té d'altres, com subratlla el microbiòleg Carles Alonso:

"T'estalvies equivocacions i pots donar un antibiòtic molt més ajustat i amb menys efectes indesitjables, segurament també més econòmic. Tampoc ens carregarem la flora del pacient"

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut