Els activistes van llençar pintura biodegradable per denunciar la passivitat del govern espanyol davant la crisi climàtica (Reuters/Susana Vera)

Detenen una quinzena d'activistes climàtics per tacar de vermell les escales del Congrés

Acusen els científics de causar danys al patrimoni i d'alterar el funcionament habitual de la cambra baixa

Rubén CabúsActualitzat

Agents de la Policia Nacional han detingut aquest dimecres 14 activistes del moviment Rebel·lió Científica per una acció de protesta comesa a l'abril davant el Congrés dels Diputats.

La policia espanyola els acusa de causar danys contra el patrimoni públic i d'alterar el funcionament habitual de la cambra baixa. Aquell dia, els activistes van llençar pintura biodegradable a la porta dels Lleons per denunciar la passivitat del govern espanyol davant la crisi climàtica.

Segons han explicat a TV3 alguns dels detinguts, la Policia Nacional els va trucar aquest dimarts per citar-los a dependències policials l'endemà. A la comissaria han estat interrogats i detinguts durant unes hores als calabossos. Després de prestar declaració han estat alliberats.

El moviment Rebel·lió Científica considera que el procediment ha estat "irregular", ja que han estat citats amb menys de 24 hores d'antelació. A més, consideren que aquestes detencions "són una estratègia repressiva" contra els moviments socials amb l'objectiu de dissuadir futures protestes, tot i que avancen que mantindran les seves accions per denunciar la passivitat dels polítics davant de la crisi climàtica.

La Policia Nacional nega que el cas hagi estat enviat a l'Audiència Nacional ni que hagi estat tractat com un cas de terrorisme, com apuntaven inicialment algunes informacions periodístiques. De fet, el cas el porten uns jutjats ordinaris de Madrid i seran les autoritats judicials les que determinaran les mesures a adoptar.

Danys materials valorats en 3.300 €

El Cos Nacional de Policia va encarregar un informe tècnic per avaluar els danys generats a les escales dels Lleons. Segons Rebel·lió Científica, aquest estudi xifra en 3.306,69 € els danys materials causats. "La sang era falsa i biodegradable, feta a partir d'aigua i remolatxa, no va ocasionar danys materials i va ser retirada en pocs minuts pels serveis de neteja", expliquen els activistes.

Els científics detinguts afirmen que la protesta va transcórrer de manera pacífica i que no va impedir l'activitat parlamentària, l'altre delicte pel qual la policia els ha detingut. I afegeixen: "La falta d'acció política davant la crisi climàtica tindrà repercussions notòries en el clima i la vida de les generacions presents i futures."

La protesta a les escales dels Lleons va estar emmarcada en una setmana de reivindicacions i protestes celebrades a més de 25 països.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut