Imatge del pont enderrocat tal com es va trobar el 31 de març (Mossos)

Detenen un home per enderrocar amb el camió l'arc d'Adar, a Llardecans, del s. XIV

L'arc de pedra, de 3,6 metres d'alçada, va aparèixer destrossat el 31 de març i els Mossos van trobar restes que indicaven que un vehicle hi havia impactat
Redacció Actualitzat
TEMA:
Arqueologia

Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Patrimoni Històric van detenir aquest dimecres un home de 59 anys, veí de Maials, com a presumpte autor d'un delicte contra el patrimoni històric. El consideren responsable de l'ensorrament d'un arc de pedra del segle XIV.

El 31 de març passat, els Mossos van tenir coneixement de l'enderrocament de l'arc d'Adar, situat al terme municipal de Llardecans i considerat un símbol arqueològic de la comarca.

Es tracta d'un arc de pedra del jaciment històric del poblat d'Adar, d'origen àrab i datat al segle XIV. L'arc és un element solitari i sense cap més estructura de suport, amb una alçada de 3,6 m i 6,3 de llum, compost per 34 pedres o carreus.

Aquest arc està protegit per la llei de patrimoni cultural de Catalunya i declarat bé cultural d'interès nacional.

El dia que va aparèixer per terra, diverses persones van lamentar a Twitter la destrucció i mostraven imatges de com era originàriament.

 


 


Arran d'aquest fet, efectius de la Unitat d'Investigació de la Policia Científica es van adreçar al lloc per inspeccionar i recollir possibles indicis. Els Mossos van observar que la totalitat dels elements que conformaven l'arc estaven dispersos per terra i en alguns hi havia restes de pintura vermella, blava i crema. A més, també van trobar restes de vidre per terra, amb la fragmentació típica que presenten els vidres de vehicles.

El mateix dia es va preservar la zona per evitar la retirada de les pedres i la Unitat Central de Patrimoni Històric va obrir una investigació.

Durant la fase d'investigació es va poder situar la presència d'un camió lleuger, propietat d'uns veïns de la zona, al lloc dels fets el dia 31 de març. A finals d'abril es va localitzar el vehicle a Maials i es va comprovar que presentava cops i rascades a la part superior de la cabina, que havien estat reparats en part feia poc. A més, també s'havia repintat parcialment el vehicle.

Els investigadors van concloure que aquest camió hauria impactat amb l'arc i n'hauria provocat la caiguda i destrucció, i en van detenir el conductor.

El detingut va quedar en llibertat després de declarar a la comissaria, amb l'obligatorietat de presentar-se davant del jutge quan sigui requerit.

ARXIVAT A:
Arqueologia Patrimoni Mossos d'Esquadra
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut