Detenen el Mayo, cap del càrtel mexicà de Sinaloa, en cerca i captura des de feia 40 anys

Ismael el Mayo Zambada ha estat capturat juntament amb un dels fills del seu exsoci, el Chapo Guzmán

Redacció/AgènciesActualitzat

Cop policial contra el càrtel mexicà de Sinaloa. L'FBI ha anunciat la detenció, aquest dijous, del cap de la droga Ismael Mario Zambada, àlies el Mayo, un dels narcotraficants més actius a la història de Mèxic.

La detenció s'ha fet als Estats Units, concretament a El Paso (Texas), i en l'operació també ha quedat arrestat Joaquín Guzmán López, fill de Joaquín el Chapo Guzmán.

Entre els diversos càrrecs a què s'enfronten hi ha la producció i distribució de fentanil, una droga que està fent estralls entre la població nord-americana, sobretot entre els més joves.

Un gran capo perseguit durant dècades

Zambada, de 76 anys, va cofundar el càrtel de Sinaloa --una de les principals organitzacions criminals relacionades amb el tràfic de droga tant de Mèxic com a nivell global-- juntament amb el Chapo, extradit el 2017 als EUA, on compleix cadena perpètua.  

Després de la captura de Joaquín el Chapo Guzmán, Zambada es va convertir en el líder més veterà d'aquesta organització.

Avió on es creu que viatjaven Zambada i Guzmán en el moment de ser detinguts
Avió on es creu que viatjaven Zambada i Guzmán en el moment de ser detinguts (REUTERS)

El Mayo era un dels narcotraficants més buscats per les autoritats nord-americanes, que feia diverses dècades que intentaven capturar-lo. De fet, la Fiscalia dels Estats Units va elevar la recompensa de 5 a 15 milions de dòlars per a qui proporcionés informació que portés a la seva detenció.

Molt zelós de la seva intimitat, gairebé no existeixen imatges d'ell i es creu que va evitar que el capturessin vigilant els seus moviments i portant una vida molt austera, per no cridar l'atenció. De fet, fins ara no havia passat ni un sol dia a la presó.

Segons els mitjans nord-americans, Guzmán fill hauria convençut Zambada per anar amb avioneta al sud de Mèxic, però, finalment, s'haurien dirigit al nord i haurien aterrat a Texas. La cadena Fox News afirma que el fill del Chapo s'hauria lliurat a la policia i al Mayo l'haurien detingut.

Zambada té acusacions obertes en cinc jurisdiccions federals dels Estats Units (Califòrnia, Illinois, Texas, el Districte de Columbia i Nova York), totes elles per greus delictes de narcotràfic amb agreujant de violència. La majoria són per tràfic de marihuana i cocaïna, tot i que, fa poc, es van actualitzar per afegir-hi la fabricació de fentanil i la seva introducció al mercat estatunidenc.

El consum d'aquesta droga és la primera causa de mort entre els nord-americans de 18 a 45 anys.

ARXIVAT A:
DroguesMèxic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut