Anatoli Xarí vivia a Catalunya des de fa uns anys (Viquipèdia)

Detenen a Roda de Berà el periodista i opositor Anatoli Xarí, que Ucraïna acusa de traïció

Xarí ha quedat en llibertat provisional amb mesures cautelars després que ha declarat aquest dijous a l'Audiència Nacional
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Detingut a Roda de Berà, al Tarragonès, el periodista i opositor ucraïnès Anatoli Xarí per una ordre d'extradició del govern d'Ucraïna, que l'acusa de traïció per les seves suposades posicions prorusses. Fonts de l'Audiència Nacional ho han confirmat a TV3.

Xarí vivia a Roda de Berà des del 2019, després d'uns anys a Barcelona. Un cop detingut, se l'ha traslladat a dependències de l'Audiència, a Madrid, on ha declarat al jutjat número 4. El jutge n'ha decretat llibertat provisional amb mesures cautelars. Haurà de comparèixer dos cops cada mes davant del jutjat més proper a la seva residència, haurà de fixar el seu domicili, se li retira el passaport i no podrà sortir de l'Estat.

Xarí vivia en aquesta casa de Roda de Berà des del 2019 (CCMA)

Davant de casa seva, el també youtuber havia rebut recentment l'escarni d'una vintena d'ucraïnesos. Ho va publicar ell mateix a totes les seves xarxes socials:

 

Les autoritats ucraïneses l'investigaven des de l'any passat. També l'acusen de promoure un discurs d'odi i de fer activitats contràries a la seguretat d'Ucraïna a partir de les informacions que difonia a les xarxes, fins i tot --al seu entendre-- a favor d'interessos estrangers.

En un comunicat, afirmen: "L'evidència de la investigació està confirmada per una sèrie d'estudis d'experts, que han conclòs que, a les entrevistes i discursos de Xarí, hi ha fets de les seves activitats subversives contra Ucraïna."

A banda de traïció, també està acusat de "violació de la igualtat dels ciutadans segons la raça, nacionalitat, creences religioses, discapacitat i altres causes", que recull l'article 161 del Codi Penal del país.

Segons han informat els Serveis de Seguretat d'Ucraïna, la detenció "és una altra prova que els traïdors rebran el càstig tard o d'hora". A més, asseguren que es farà tot el possible perquè Xarí, que té tres milions de seguidors a YouTube, "rendeixi comptes" pels seus presumptes delictes.


"Si m'extradeixen, no duraré ni 24 hores"

En una entrevista a EFE el 10 de juliol de l'any passat, Anatoli Xarí va declarar que, si és extradit per la "propaganda antipatriota" de què l'acusa Kíiv, serà assassinat: "No duraré ni 24 hores en una presó ucraïnesa. Ho faran passar per un suïcidi o una cosa semblant. N'estic convençut".

També assenyalava que confiava que "Espanya és un estat de dret" i que seria "de ciència ficció" que l'entreguessin a Ucraïna. La decisió de fer-ho o no és en mans de l'Audiència Nacional.

ARXIVAT A:
Ucraïna
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut