Un grup d'unes desenes de persones han intentat passar per aquest punt però han hagut de recular, segons han captat alguns veïns

Tensió a la frontera de Ceuta pels intents de saltar la tanca convocats a les xarxes

La policia marroquina ha fet un gran desplegament i detencions per frenar la convocatòria per aquest diumenge difosa a les xarxes socials

RedaccióActualitzat

La policia ha tancat provisionalment la frontera amb Ceuta cap a quarts de dotze d'aquest matí davant l'intent de desenes de persones de travessar la frontera, i que han hagut de recular davant la vigilància policial.

Durant la nit hi ha hagut també intents d'arribar a territori espanyol i s'han registrat enfrontaments amb les forces policials marroquines, segons publiquen mitjans de comunicació de Ceuta, que parlen d'una xifra indeterminada de detencions en territori marroquí. 

Els controls policials s'han reforçat al mar, per evitar que arribessin nedant a la platja de El Tarajal, també a les carreteres i als trens, amb controls als combois que comuniquen Rabat amb Tànger. 

Una crida a les xarxes socials

Des de fa dies que s'està reforçant la vigilància de la frontera entre el Marroc i Ceuta, a les dues bandes de la tanca. Les forces de seguretat del Marroc han fet un gran desplegament d'efectius i desenes de detencions per evitar qualsevol intent de travessar massivament la frontera a Ceuta aquest diumenge, una crida convocada a través de les xarxes socials. 

Missatges com "quedem el 15/9" o "15/9 Fnideq-Ceuta" sobre imatges del mar o vistes de Ceuta des de Castillejos (Fnideq de nom marroquí) corren per la xarxa els últims dies convidant a llançar-se al mar per passar cap a Ceuta a la fronterera platja d'El Tarajal. 

Els controls policials s'han intensificat sobretot a la ciutat de Castillejos, a 2 quilòmetres de la frontera amb Ceuta, i altres ciutats properes com Tànger

S'han instal·lat tanques en el camí que porta a la frontera i al voltant de la platja de El Tarajal, que fa 10 anys ja va ser escenari d'una matança quan la Guàrdia Civil espanyola va voler evitar un d'aquests intents massius. Desenes de vehicles policials han reforçat els controls a la zona, segons testimonis.  

La marxa vol recordar els migrants morts i desapareguts quan intentaven arribar nedant a la platja d'El Tarajal el febrer del 2014
La platja d'El Tarajal, per on la crida convoca a passar massivament nedant a Ceuta (3Cat)

Controls i detencions

Mohammad Benaissa, responsable de l'Observatori del Nord de Drets Humans, diu que ha constatat aquest dissabte que els efectius marroquins controlaven els autobusos i taxis col·lectius i detenien les persones al DNI dels quals hi constava una adreça que no fos de Castillejos. Assegura que han detingut desenes de joves, un 70% amb aspecte de menors o molt joves, segons l'activista.

Els efectius controlaven també els cafès i les cases de lloguer per detectar possibles emigrants tant marroquins com d'altres nacionalitats, ha afegit Benaissa, que precisa que en el desplegament hi participen efectius de les Forces Auxiliars, la Gendarmeria Reial, la Policia i també de les autoritats locals.

També s'han vist agents de paisà desplegats a l'estació de tren de Tànger, ciutat del nord a prop de Ceuta, que aquest dissabte a la nit esperaven a les portes dels vagons dels trens provinents de Rabat per identificar joves sospitosos de voler participar en la crida per passar massivament a Ceuta.

Desenes de joves han estat arrestats en un sol tren, fins a 10 en un sol vagó, tant marroquins com d'origen subsaharià, que han estat traslladats a l'edifici de l'estació. Posteriorment, els han tornat en autobús a ciutats a l'interior del país, segons han mostrat en directe des de la frontera terrestre amb Ceuta mitjans de comunicació marroquins.

Un policia al costat marroquí de la frontera amb Ceuta
Un policia al costat marroquí de la frontera amb Ceuta (EFE/María Traspaderne)

Dimecres passat, la policia marroquina informava de la detenció de 60 persones durant els tres dies anteriors en una desena de ciutats del país, sobretot a Tànger, per incitar per internet a travessar la frontera amb Ceuta o per disposar-se a fer-ho aquest diumenge

Durant el mes d'agost les autoritats marroquines han impedit que un total de 14.648 persones entressin de forma il·legal a les ciutats espanyoles del nord d'Àfrica, Ceuta i Melilla, nedant o saltant les tanques de la frontera, segons el Ministeri de l'Interior del Marroc. 

Els intents avortats aquest mes d'agost representen el 32% de tots els que ha impedit el Marroc durant tot l'any. Per la banda espanyola, es van reportar fins a 700 intents d'entrada en determinats dies del mes d'agost, sobretot els dies que hi havia boira. La Guàrdia Civil i la Policia Nacional es mantenen alerta i, tot i que la delegació del govern a Ceuta no ha confirmat cap desplegament extraordinari, sí que s'hi han fet arribar reforços "humans i materials", com el d'una patrullera.

 

 

ARXIVAT A:
MigracionsMarroc
Anar al contingut