Els investigadors han analitzat teixit muscular i el fetge dels tretze taurons (Unsplash/David Clode)

Detecten per primer cop taurons intoxicats amb cocaïna, al Brasil

Segons els autors de l'estudi, els animals s'haurien intoxicat per la gran quantitat de cocaïna que arriba al mar a través del clavegueram de Rio de Janeiro
Redacció/agències Actualitzat
TEMA:
Drogues

Un grup de científics han detectat, "per primera vegada al món", taurons intoxicats amb cocaïna, al Brasil, segons ha divulgat aquest dimarts la Fundació Oswaldo Cruz (Fiocruz), vinculada al Ministeri de Salut brasiler.

L'estudi, del qual s'ha fet ressò la revista Science of the Total Environment, ha identificat la presència de cocaïna en tretze esquals de l'espècie "Rhizoprionodon lalandii", conegut com a tauró de musell punxegut brasiler.

Les mostres es van recollir al barri de Recreio dos Bandeirantes, a la zona oest de Rio de Janeiro, entre el setembre del 2021 i l'agost del 2023, dins d'un projecte per acompanyar possibles canvis en la vida marina, siguin naturals o provocats per l'acció humana.

En els tretze espècimens analitzats s'ha detectat la substància i, fins i tot, en dotze hi han trobat benzoïl ecgonina, que és el principal metabòlit de la cocaïna.


Anàlisi de teixit muscular i fetge de taurons

"El resultat és impressionant", assenyala el farmacèutic Enrico Mendes, un dels autors de l'estudi, juntament amb la biòloga Rachel Ann Hauser-Davis. Tots dos formen part del Laboratori d'Avaluació i Promoció de Salut Ambiental de la Fiocruz.

Per arribar a aquesta conclusió "inèdita", han analitzat teixit muscular i el fetge dels tretze taurons, tres mascles i deu femelles.

"Al Brasil, hi ha estudis que ja havien detectat cocaïna a l'aigua i en alguns éssers aquàtics, com els musclos. La nostra anàlisi és la primera que troba aquesta substància en taurons", explica Mendes.

Intoxicats via clavegueram

Els investigadors creuen que els animals es van intoxicar a partir de la "sobreexposició" a la "gran quantitat" de cocaïna que arriba al mar a través del clavegueram de Rio de Janeiro.

També els ha sorprès el fet de trobar una concentració més alta de cocaïna als músculs que al fetge dels esquals analitzats, la qual cosa pot indicar la presència "abundant" de cocaïna en el medi marí de Rio.

"Els taurons s'estarien intoxicant de diverses formes, habitant la regió o alimentant-se d'altres animals contaminats", apunta Mendes.

Ann Hauser-Davis afirma que el tauró de musell punxegut brasiler és una espècie no migratòria que viu a prop de la costa, per la qual cosa segurament es va intoxicar en aquesta zona oest de Rio, la més poblada i la que més creix de la ciutat, amb gairebé tres milions d'habitants, segons l'últim cens.

"Es creu que hi pot haver un impacte en el creixement, la maduració i, potencialment, en la fecunditat dels taurons, ja que el fetge actua en el desenvolupament dels embrions", alerta la investigadora.

Els experts parlen de presència "abundant" de cocaïna en el medi marí de Rio de Janeiro (Pexels/Danilo Waked)

Risc "mínim" per a la salut humana

Sobre possibles impactes en la salut humana, els investigadors creuen que són "mínims", perquè el contacte amb l'aigua és esporàdic i, a més, no es fa servir per alimentar-se o beure.

No obstant això, Ann Hauser-Davis recorda que "moltes vegades" aquest tipus de taurons es venen de manera "irregular" en els mercats, així que farien falta més estudis per respondre a aquesta qüestió.

En aquest sentit, avança que pretenen recollir i analitzar mostres d'aigua i d'altres animals, procedents d'aquesta i altres regions de la costa de Rio de Janeiro, per veure l'abast d'aquest fenomen.

L'últim informe mundial de l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte marca el Brasil com un dels principals consumidors globals de cocaïna.

El país també és una de les rutes de sortida més importants, a través dels ports, de la droga, que es produeix en altres països de la regió, com Colòmbia, el Perú i Bolívia. 

Curiosament, hi ha una pel·lícula de sèrie B disponible en plataformes als Estats Units que es diu "Cocaine shark" i que agafa el relleu d'una altra que ja estava basada en fets reals: "Cocaine bear".

ARXIVAT A:
Drogues
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut