El xacal pot recórrer grans distàncies, sobretot de nit (Adrián Royo Vicente @wildlife_zaragoza)

Detecten i graven per primer cop un xacal viu a la península Ibèrica

L'albirament l'ha fet un pescador, aficionat a la fauna salvatge, que l'ha pogut enregistrar en una zona propera al riu Ebre, a l'altura de Saragossa

RedaccióActualitzat

Detectat per primer cop a la península Ibèrica un xacal daurat [Canis aureus] viu. Ha estat, concretament, prop de Saragossa i ho ha confirmat la Societat Espanyola per a la Conservació i Estudi dels Mamífers (SECEM) després d'analitzar exhaustivament les imatges capturades per Adrián Royo Vicente (@wildlife_zaragoza), un pescador i aficionat a la fauna salvatge.

Tot i que és el primer albirament d'un exemplar viu d'aquesta espècie, tècnicament és la seva segona aparició, ja que el gener del 2023 se'n va trobar un exemplar mort, víctima d'un atropellament, al País Basc, prop de Vitòria.

El vídeo està enregistrat en una àrea humida al voltant del riu Ebre:


El xacal és una espècie a mig camí entre una guineu i un llop, originària del sud-oest asiàtic i s'ha anat expandint per Europa durant anys. Primer va colonitzar els Balcans i després Itàlia i Suïssa. Actualment també s'estan documentant albiraments a França.

Tot i que no té la reputació negativa que té el llop, la seva presència pot representar un desafiament, ja que és també un depredador i pot atacar animals domèstics petits.


Presència a Catalunya

Malgrat que a Catalunya encara no se n'ha detectat cap, els experts pensen que ben aviat podria ocupar espais agroforestals de les anomenades zones antropitzades, on l'ecosistema ha estat alterat per l'activitat humana, i actuar com una mena de llop urbà o metropolità.

El prelitoral català, per exemple, seria una d'aquestes possibles zones on, probablement, s'anirà establint. Davant d'això, ecòlegs i biòlegs defensen que seria important anticipar-se a possibles conflictes que es puguin generar per la seva presència i evitar criminalitzar aquest animal.

En aquest sentit, veuen urgent i necessari disposar d'un protocol per compensar els ramaders de possibles atacs a ramats que hi pogués haver en un futur no gaire llunyà.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitatAragó
Anar al contingut