Presentacions de l'Ozempic de 0,5 i 0,25 mg (ACN/Laura Fíguls)

Detecten falsificacions d'Ozempic, un fàrmac per a la diabetis usat també per perdre pes

L'Agència Europea de Medicaments diu que s'han detectat al mercat majorista i que no haurien arribat a les farmàcies legals ni afectat cap pacient

Actualitzat

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha emès una alerta sobre l'aparició de versions falsificades d'Ozempic, un fàrmac per a la diabetis que s'utilitza també per a la pèrdua de pes.

L'avís de l'EMA puntualitza que aquestes plomes injectables (d'un mil·ligram de semaglutida) amb etiquetes falses només s'han detectat al mercat majorista i provenen de majoristes d'Alemanya i Àustria, des d'on es va donar l'alerta. 

De moment, l'agència assegura que les falsificacions --totes etiquetades en alemany-- del popular medicament dels laboratoris Novo Nordisk, no han arribat a les farmàcies legals ni han afectat cap pacient.

"No hi ha proves que s'hagin dispensat bolígrafs falsificats a pacients de farmàcies legals i no hi ha informes de danys als pacients en relació amb el medicament falsificat."

Es recomana a professionals i usuaris que verifiquin si el producte que tenen és fals, per tornar-lo a la farmàcia o a les autoritats sanitàries de cada país.
 

Dos sistemes per reconèixer les falsificacions

L'avís de l'EMA explica que una de les maneres de detectar la falsificació és a través de les referències que identifiquen cada paquet a la UE, perquè pugui ser rastrejat en un sistema electrònic a tota la Unió: un codi de barres i un número de sèrie únics. Les plomes falses porten "números de lot, codis de barres 2D i números de sèrie de paquets Ozempic originals", explica l'avís de l'EMA, però "quan es van escanejar els paquets de l'Ozempic falsificat, es va demostrar que els números de sèrie estaven inactius", cosa que va alertar els operadors.

Per això, l'EMA recomana a majoristes i farmacèutics comprovar les referències electròniques per detectar si tenen caixes d'Ozempic falses.

Per als usuaris dels medicaments, hi ha una segona manera de comprovar els injectables, ja que hi ha diferències entre les plomes falses i les originals. L'Agència Alemanya del Medicament, (BfArM), n'ha publicat una fotografia per distingir-les.

L'agència adverteix que "la imatge de la ploma falsificada és un exemple i també és probable que n'hi hagi altres de falses amb característiques diferents".

De tota manera, l'Autoritat Europea demana, tant als pacients que en puguin tenir a casa, com als farmacèutics abans de vendre el medicament, que obrin les caixes per comprovar-ho. I recorda que no s'han d'usar injeccions sospitoses perquè "poden tenir conseqüències greus per a la salut".

Un augment de la demanda

Les autoritats reguladores de medicaments dels països europeus i la policia estan investigant actualment aquesta situació. L'EMA, que està ajudant les autoritats nacionals a les seves investigacions, ha dit que aquests casos de falsificació es produeixen "arran d'un augment de la demanda d'Ozempic, que també ha provocat una situació d'escassetat".

En aquest sentit, adverteix de la compra d'aquest medicament per internet i recomana que es faci "només a farmàcies legals".

L'agència europea ja va iniciar el juliol passat una investigació sobre el risc de pensaments suïcides i d'autolesió associats amb medicaments anàlegs del GLP1, inclosos Ozempic, utilitzat per perdre pes sense supervisió mèdica.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut