Aigües residuals
La Secretaria de Salut Pública i l'ASPCAT han activat el protocol per monitorar la circulació del poliovirus a l'àrea metropolitana de Barcelona (iStock/DavidOrr)

Detecten el virus de la pòlio a les aigües residuals de l'àrea metropolitana de Barcelona

Salut investiga si hi pot haver persones infectades, però recorda que l'aigua de consum humà no es veu compromesa

RedaccióActualitzat

S'ha detectat presència del virus de la pòlio a les aigües residuals de l'àrea metropolitana de Barcelona. Unes anàlisis rutinàries a la depuradora del Besòs ho han confirmat.

Així ho ha anunciat l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), que també ha informat que el Departament de Salut ha obert una investigació per detectar si hi pot haver alguna persona infectada.

Al mateix temps, la Secretaria de Salut Pública i l'ASPCAT han activat el protocol per monitorar la circulació del poliovirus a l'àrea metropolitana de Barcelona. S'intensificaran les anàlisis d'aigües residuals i també la identificació de possibles casos als centres sanitaris, segons ha explicat Esteve Fernández, secretari de Salut Pública de Catalunya.

Fernández ha afegit que també "s'està reforçant la vacunació", tot i que a Catalunya la taxa ja és molt alta. En aquest sentit, ha explicat que "s'ha demanat als CAP que preguntin i si hi ha infants a qui falta la segona o la tercera dosi, es posi".

També s'han fet les notificacions corresponents als organismes estatals i internacionals.

L'ASPCAT ha recordat que l'aigua de consum humà no es veu compromesa, ja que passa per diferents circuits que les residuals, que estan infectades. Això sí, l'òrgan demana reforçar la vacunació en col·lectius amb més dificultats per accedir al sistema sanitari i en viatgers de països on la malaltia encara és present.


Què és la pòlio?

El poliovirus és un virus que afecta el sistema nerviós i pot causar poliomielitis, també anomenada pòlio, paràlisi infantil i malaltia de Heine-Medin. La infecció es transmet a través del contacte amb aigua o aliments contaminats per femtes i pot generar paràlisi, especialment a les extremitats inferiors. En la majoria dels casos, un 90%, és asimptomàtica.

A escala mundial, la poliomielitis no està completament erradicada, però s'han fet grans avenços per eliminar-la gràcies a les campanyes de vacunació arreu del món. No obstant això, es poden donar casos molt puntuals en poblacions amb cobertures vacunals fins i tot altes.

A Catalunya, hi ha una taxa de vacunació molt alta, per sobre del 95%. El risc de transmissió és, per tant, molt baix, tot i que no és nul, sobretot entre la població vulnerable o les persones no vacunades.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut