El mosquit tigre és un dels transmissors de la malaltia i les autoritats sanitàries han demanat que s'intensifiquin les tasques de desinsectació (Pexels)

Detecten cinc casos de dengue autòcton a la zona de Tarragona

El virus es transmet a través de les picades de mosquit i l'Ajuntament de Vila-seca assegura que el focus està controlat

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha informat aquest dilluns que s'està estudiant un brot de dengue a la zona de Tarragona. El brot és de transmissió autòctona; és a dir, que no està associat al moviment de persones.

L'Ajuntament de Vila-seca, al Tarragonès, ha explicat que al poble se n'han detectat casos lleus i el focus està controlat, però les autoritats sanitàries recomanen a la ciutadania estar atenta als símptomes i, en cas de sospita, dirigir-se immediatament al centre d'atenció primària (CAP) més proper per rebre atenció mèdica adequada.

En un comunicat, Salut Pública detalla que hi ha cinc casos en estudi: dos van ingressar a l'Hospital Joan XXIII i posteriorment van ser donats d'alta a domicili, un tercer cas simptomàtic no va requerir ingrés hospitalari i dos casos més han estat asimptomàtics.

Segons les autoritats sanitàries, en anys anteriors ja hi havia hagut diagnòstics de casos de dengue per contagis entre persones que no havien viatjat a les zones on hi ha el virus.

En aquest cas, l'agència ha qualificat de "moderat" el risc d'aparició de nous casos autòctons des d'ara fins al mes de novembre.


Els símptomes del dengue

El dengue és una malaltia viral que es transmet per la picada dels mosquits i els seus símptomes són febre alta, dolor articular i muscular, mal de cap intens, nàusees, vòmits o erupcions cutànies.

La simptomatologia, quan n'hi ha, depèn de l'edat dels pacients i dura de dos a set dies.

Els infants sovint presenten una síndrome febril seguida de taques vermelloses a la pell.

En els adults, el quadre clínic es caracteritza per febre d'inici abrupte, mal de cap intens, dolor als ulls i a les articulacions, nàusees, vòmits i aparició de taques vermelloses a la pell.


El paper dels mosquits

Per evitar possibles contagis, les autoritats sanitàries han fet una cerca activa de nous casos, mitjançant inspeccions per detectar possibles focus de transmissió a partir de mosquits, a més d'alertar els serveis d'atenció primària i hospitalària de la zona per detectar casos sospitosos.

L'agència també ha informat que es treballa directament amb els municipis de residència d'aquests casos per proporcionar recomanacions de desinsectació i protecció davant les picades de mosquit.

En el cas de Vila-seca, l'Ajuntament assegura que durant aquests dies ha intensificat els tractaments antimosquits, i diumenge va informar la ciutadania mitjançant les xarxes socials:


A més, el Banc de Sang i Teixits fa cribratges sistemàtics de dengue i d'altres malalties transmeses per mosquits en els donants de Catalunya.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut