Salvador Illa, en una imatge d'aquest dissabte (David Zorrakino/Europa Press)
ANÀLISI

Detalls, picades d'ullet, equilibris i compromisos del govern Illa

Salvador Illa, que va dir que governaria per a tothom, fa una declaració d'intencions amb el nomenament de l'executiu, que ara comença els cent dies de gràcia

Montse Castany / Carles CastellnouActualitzat

En una primera anàlisi de la foto del nou govern socialista, s'hi veuen detalls, picades d'ullet, equilibris i compromisos.

Comencem per aquests últims. En el nou organigrama es mantenen les conselleries d'Acció Exterior, Igualtat i Feminismes i se'n crea una de nova per la defensa del català. Punts de l'acord firmat amb Esquerra i, a més, amb consellers propers als republicans a Política Lingüística i a Cultura: Francesc Xavier Vila i Sònia Hernández Almodóvar. Esquerra ho celebra i subratlla que no es van acordar els noms.

Pel que fa als equilibris, es podria dir que el president Illa reconeix el paper dels crítics amb el procés fora del socialisme, començant per Ramon Espadaler --històric d'Unió i que va ser conseller en els governs de Jordi Pujol i Artur Mas-- i acabant amb Miquel Sàmper, conseller d'Interior amb Quim Torra, que fa pocs mesos va deixar les files de Junts i que ja ha rebut crítiques d'aquest partit. 

Però també té en compte veus crítiques dins del PSC amb l'aplicació del 155, com és el cas de Núria Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, ara a Interior, i Sílvia Paneque, regidora a l'Ajuntament de Girona i que ara assumeix la cartera de Territori, Transició Ecològica i HabitatgeSón dues conselleres que provenen del món municipal, com Eva Menor, que va ser alcaldessa de Badia del Vallès i ara s'ocuparà d'Igualtat i Feminisme.

Aquest és un reconeixement d'Illa a la política més propera al ciutadà, com ell mateix, que va començar fent política municipal a la Roca del Vallès. Precisament, Illa va dedicar paraules de record als veïns de la Roca durant l'acte de presa de possessió, aquest dissabte.

Illa també ha incorporat al govern perfils més professionals: Jaume Duch, amb llarga trajectòria a Europa, ara a Exteriors; Berni Álvarez a la nova Conselleria d'Esports; Mònica Martínez a Drets Socials, i Núria Montserrat a Recerca i Universitats. 

Un govern amb majoria de dones: nou conselleres i vuit consellers ocuparan les cadires de l'executiu.

Illa ha fet govern sota tres premisses: gent amb expertesa en la matèria que ha de gestionar, de la seva confiança i que no despertessin especial recel entre els seus socis potencials: Esquerra i els Comuns.

Pluralitat i diversitat, deia aquest dissabte Salvador Illa, per governar per a tothom. Una declaració d'intencions, però aquest dilluns començaran els cent dies de gràcia del nou govern.

ARXIVAT A:
PSCSalvador Illa
Anar al contingut