Una bandera suïssa sobre la seu de Credit Suisse a Zuric

Destapen comptes de dictadors, criminals i polítics corruptes a Credit Suisse

Una investigació periodística revela que l'entitat se salta el compromís de prendre mesures contra els fons il·legítims i té clients d'alt risc, tot i que assegura que la majoria de comptes s'han tancat

Actualitzat

Una filtració massiva de dades de Credit Suisse, un dels principals bancs del món, ha tret a la llum els comptes ocults de clients implicats en delictes de tortura, tràfic de drogues, blanqueig de diners i corrupció.

És la informació que ha publicat un consorci periodístic internacional de 48 mitjans, entre els quals hi ha el britànic The Guardian o l'espanyol Infolibre amb la investigació anomenada Suisse Secrets. Més de 160 periodistes de 39 països han analitzat durant mesos dades filtrades de més de 18.000 comptes que en total van reunir més de 100.000 milions de dòlars.

Clients compromesos

Segons publica Infolibre, el Credit Suisse té com a clients la família d'un cap de la intel·ligència d'Egipte que va supervisar la tortura de sospitosos de terrorisme per a la CIA; un italià acusat de blanquejar fons per a l'organització criminal 'Ndrangheta; un traficant de persones a les Filipines o un responsable de la borsa de Hong Kong empresonat per suborn.

També es fa ressò dels comptes d'un multimilionari que va ordenar l'assassinat de la seva nòvia libanesa i d'un executiu alemany que va subornar alts càrrecs del govern nigerià a canvi de contractes a les telecomunicacions.

Funcionaris acusats de saquejar la riquesa petroliera de Veneçuela també van ingressar milions de dòlars a Credit Suisse, mentre l'economia del país s'enfonsava.


Un besnet de Franco

Entre altres clients, també hi figura Luis Alfonso de Borbón, besnet del dictador Francisco Franco, i la seva dona Margarita Vargas que, segons Infolibre, van tenir 1,2 milions a nom d'una empresa de Panamà. Segons el seu portaveu, mai va utilitzar el compte.

Entre els noms propis, el rei Abdullah II de Jordània va arribar a tenir 230 milions de francs suïssos al banc, mentre que el seu país rebia milers de milions d'ajuda estrangera.


El banc es defensa

Fa anys que el banc suís promet prendre mesures contra els fons il·legítims.

Credit Suisse al·lega que les lleis de secret bancari de Suïssa li impedeixen fer comentaris sobre clients individuals. Afirma que el 90% dels comptes investigats "estan tancats o en procés de ser tancats" i que aplica "una política de tolerància zero amb l'evasió fiscal".

ARXIVAT A:
BancaCorrupció
Anar al contingut