Dessalinitzadores privades amb condicions i menys restriccions d'aigua a la pagesia

El govern accepta que sectors privats puguin dessalar aigua de mar si justifiquen que els és imprescindible per garantir la seva activitat i mantenir els llocs de treball

Actualitzat

El govern permetrà la instal·lació de dessalinitzadores privades a aquells sectors econòmics que justifiquin que necessiten més aigua per poder garantir la seva activitat econòmica i mantenir tots els seus llocs de treball, com ara el turisme o la indústria. Amb tot, hauran de complir altres requisits i obligatorietats que l'ACA definirà en les pròximes setmanes i que inclouran la presentació d'un pla d'estalvi.

En una compareixença posterior a la reunió de la comissió interdepartamental de la sequera, la portaveu, Patrícia Plaja, ha justificat que s'acceptarà la instal·lació d'equipaments privats com el que han proposat els hotelers de Lloret, perquè la situació de sequera és "crítica" i aquests equipaments els permetran reduir l'impacte de les restriccions sense gastar aigua de la xarxa.

El secretari d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Josep Vidal, ha aclarit que es podrà compensar amb aigua dessalinitzada l'estalvi d'aigua de la xarxa pública que les empreses estan obligades a fer en aplicació del pla de sequera.

La comissió interdepartamental de la sequera ha avalat les dessaladores privades i ha suavitzat algunes restriccions a la pagesia (ACN)

Sobre els usos que podran donar a aquesta aigua dessalada, el govern apel·la al "sentit comú" i diu que acceptarà que es destini a omplir piscines, si es justifica que això és imprescindible per garantir la viabilitat de l'activitat econòmica.

D'entrada, no s'obligarà els empresaris a reservar un excedent forçós de l'aigua dessalada, però el govern vol que, en cas de necessitat, se'ls pugui exigir que la "comparteixin" per sostenir altres activitats econòmiques o activitats dels ajuntaments.

El secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, ha insistit que l'aval a aquestes dessalinitzadores no substitueix les mesures públiques que està adoptant el govern, però ha celebrat que permet garantir el futur de determinats sectors econòmics amb una inversió estrictament privada.

Suavitzen algunes restriccions a pagesos i ramaders

L'executiu també ha anunciat la flexibilització d'algunes restriccions d'estalvi d'aigua previstes en el pla de sequera i que afectaven les activitats agrícoles i ramaderes en situació d'emergència. Els canvis s'apliquen amb l'objectiu de "garantir la supervivència del bestiar i la viabilitat econòmica de les explotacions", d'acord amb un estudi de l'IRTA.

La reducció del 50% en l'ús d'aigua no s'aplicarà finalment a aquelles explotacions l'activitat de les quals es basi en femelles reproductores. Les explotacions que no són d'engreix, com les lleteres, podran flexibilitzar la reducció si elaboren un pla d'estalvi.

Vaques menjant en una granja de Cassà de la Selva
El govern flexibilitzarà la reducció d'un 50% d'aigua a les explotacions lleteres si presenten un pla d'estalvi

En el sector porcí s'estableix una reducció automàtica que arribarà a l'11% en l'engreix, i al 18% en el cas de garrins. També s'acceptarà com a mesura d'estalvi d'aigua buidar l'explotació de caps de bestiar durant el temps necessari per complir amb l'estalvi, però després es permetrà omplir-la al 100%.  

També s'ha acordat que la reducció del 80% de l'ús d'aigua no sigui efectiva en aquelles explotacions l'activitat de les quals es basa en els conreus llenyosos. El percentatge serà el que en permeti la supervivència, i els agricultors hauran de presentar un pla d'estalvi a l'ACA que podrà fer-se en un sol tràmit.

El govern també ha definit un protocol per transportar aigua fins a les explotacions ramaderes que, per diverses causes, es quedin sense aigua o no hi tinguin accés. Els ramaders podran demanar l'aigua fent una trucada telefònica i només hauran d'assumir el cost de transportar-la.

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut