Desesperació dels veïns pels "narcolocals" a Ciutat Vella: "En un dia poden entrar-hi 50 persones"

Tot i l'opinió dels veïns, l'última Junta Local de Seguretat considera que la situació dels pisos i locals on es ven i consumeix droga a Barcelona està en fase de control

Sònia Poll MartínezActualitzat

El districte de Ciutat Vella, a Barcelona, concentra la majoria dels punts de venda de substàncies il·legals a la ciutat. Narcopisos o narcolocals que s'obren, es tanquen, es tornen a obrir i impacten en la vida dels veïns.

"Hem vist gent emmanillada que se l'emporten i al dia següent estan aquí una altra vegada."

Ho explica Lídia Prieto, veïna del carrer de Freixures, al barri de la Ribera, al districte de Ciutat Vella. Fa vuit anys que truca periòdicament a la Guàrdia Urbana per baralles al seu carrer. Tant ella com els veïns denuncien que pateixen les conseqüències de la venda de droga en dos bars.

Des del seu balcó ha vist, gravat i fotografiat moltes baralles i aldarulls entre consumidors i venedors de droga. Voldria marxar d'aquí, però el seu pare viu al mateix carrer i no el vol deixar sol amb aquest panorama.

Una altra de les afectades és Carme Balada, una ceramista que té un local en propietat al mateix carrer, just davant d'un d'aquests locals. Ella també ha patit situacions que li costen de creure.

"Em va venir una ionqui i em va dir: si us plau, pots entrar dins? És que no em volen comprar perquè diuen que truques a la policia. Li vaig contestar que no es preocupés, i vaig entrar al local.  Això és normal?"

Les amenaces i les contínues situacions de tensió la van portar a decidir tancar el local fa dos anys i mig i obrir el negoci en un altre lloc de la ciutat. Per motius personals, però, ha hagut de tornar-hi, i ha de conviure amb aquesta realitat.

"Quan veig que hi ha un 'follón' tanco la porta, abaixo la persiana fins a mitja porta,  i treballo a dintre. Em poso música i intento evadir-me de fora."

Expliquen que la policia ha fet batudes, i que els diuen que han posat sancions administratives al bar per incompliment de normatives, però que això no els soluciona el problema. Una realitat que diu que pateixen des del 2017.

Des del 2017, els veïns del carrer Freixures denuncien la inseguretat que genera un bar on es venen drogues (3Cat)


Basses de Sant Pere, actiu des de fa dos mesos

Uns carrers més enllà, al mateix barri de la Ribera, al carrer de les Basses de Sant Pere 8, fa dos mesos que els veïns viuen una situació semblant i han decidit sortir al carrer per mirar d'impedir que es cronifiqui. Cada divendres, a les 9 del vespre fan una cassolada per conscienciar tothom.

Els veïns del carrer fan una cassolada cada divendres per conscienciar del problema que tenen (3Cat)

Un dels veïns que lideren la croada contra aquest narcolocal és el mestre Gil Maciel, responsable de l'Associació Cultural de Capoeira Angola Vadiaçao. Diu que ha trigat molts anys a poder obrir el negoci i que ara els pares tenen por de portar-hi els fills pel mal ambient que hi ha al carrer.

"Trobo drogoaddictes col·locant-se amb xeringues davant el meu local. Com puc treballar amb nens si davant del local hi ha persones fent això?"

Una altra de les veïnes ens explica la situació amb por, i ho fa des de l'anonimat. Diu que les entrades i sortides al narcolocal són constants.

"Entren, alguns consumeixen a dins, i d'altres no. En un dia poden entrar 50 persones, i és 24 hores."

També explica que a fora del local hi ha persones vigilant en diferents torns. Ha observat que quan hi ha baralles s'avisen entre ells, i ràpidament venen en patinet més persones d'altres llocs de la ciutat. Una de les baralles més recents va ser el dia 2 d'agost, quan, segons ella, van apallissar un home davant el local i el van deixar estès a terra.

"De la mateixa manera que han arribat en patinet com rates han marxat en patinet com rates, i  l'home s'ha quedat allà al carrer."

El propietari de local, al número 8 del carrer Basses de Sant Pere, ha iniciat els tràmits legals per denunciar la situació. Diu que l'han enganyat perquè li havien llogat, suposadament, per fer-hi una altra activitat.

Les batudes i les sancions no han solucionat els problemes que genera la droga al carrer (3Cat)

84 punts de venda de droga desmantellats

Segons dades de l'última junta local de seguretat, la del juliol, l'activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents ha permès desactivar durant el primer semestre d'enguany 84 punts de venda de substàncies estupefaents a la capital catalana, i 48 s'han tornat a la propietat o han quedat inactius. La Policia ha fet 45 entrades i escorcolls a immobles relacionats amb venda i distribució de droga i ha detingut 84 persones.

 

Els delictes relacionats amb droga a la ciutat de Barcelona han augmentat un 10,3% en un any. Mentre que el primer semestre de l'any passat n'hi va haver 887, el primer semestre d'enguany han arribat a 978.


340 narcopisos desarticulats en set anys

Segons l'última Junta Local de Seguretat, la del mes de juliol, actualment, a Barcelona hi ha 8 punts de venda actius, tots al districte de Ciutat Vella. Des del 2017 fins ara, s'han desarticulat més de 340 narcopisos. Enguany, fins al juliol, 84.

 

Malgrat aquesta realitat, l'última Junta Local de Seguretat considera que la situació dels pisos i locals on es ven i es consumeix droga a la ciutat està en fase de control. Ara, l'Ajuntament s'ha compromès a elaborar, abans que s'acabi l'any, un cens de pisos i locals ocupats que generen problemes de convivència per drogues o activitat delictiva.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeNarcotràficDroguesMossos d'EsquadraAjuntament de BarcelonaGuàrdia Urbana
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut