Alamogordo

Desenterren en un desert de Nou Mèxic els cartutxos del videojoc d'ET per a Atari convertits en llegenda

Troben en un desert de Nou Mèxic els cartutxos del videojoc d'ET, al qual s'atribueix el declivi de les consoles estrella de principi dels 80

Eva ClotaActualitzat

La llegenda dels videojocs d'Atari deixa de ser un mite per convertir-se en realitat. Com si d'una excavació arqueològica es tractés, al desert d'Alamogordo, a Nou Mèxic, s'han localitzat i desenterrat els cartutxos del videojoc "ET The Extra-Terrestrial", a qui en gran part s'atribueix el declivi d'Atari 2006, les consoles estrella de principi dels 80 i la crisi dels videojocs. Gairebé 31 anys després, doncs, es confirma el mite.

La troballa s'ha fet gràcies a Microsoft, que ha patrocinat l'excavació en el marc d'un documental que buscava aclarir el destí final de milions de còpies del que s'ha batejat com un dels pitjors videojocs mai creats. Un treball que també pretén aprofundir en la crisi del sector de 1983, vinguda després d'un seguit de jocs de molt poca qualitat, com el d'ET.

Curiosos i fans dels videojocs han pogut assistir a aquest particular desenterrament del tresor, que el director de programació de la Xbox, Larry Hryb, ha transmès a través del seu compte de Twitter.


Les presses no són bones

Atari va voler aprofitar el gran èxit de la pel·lícula de Steven Spielberg per adaptar-la al món dels videojocs. Va pagar una xifra astronòmica per l'època, uns 25 milions de dòlars, i va contractar Howard Scott Warshaw per dissenyar-lo. Però va cometre un error, posar-li pressa.

Amb la campanya de Nadal a la vista, el dissenyador només va tenir cinc setmanes per crear el joc. El resultat: gràfics molt justets, una jugabilitat complicada i errors de programació que convertien algunes pantalles en insalvables.
 


Se'n van fer 5 milions de còpies i, malgrat que el joc es va vendre bastant bé, aquesta optimista previsió va fer que en sobressin més de la meitat. Va ser un cop dur per a l'empresa, que ja no va remuntar i en un any va ser venuda.

Mort i enterrat

La llegenda sobre els videojocs d'ET comença el setembre de 1983. Mitjans de comunicació d'Alamogordo van informar de l'arribada de desenes de tràilers carregats amb capses i cartutxos a un abocador pròxim a la ciutat, on cada nit enterraven els materials que hi arribaven compactats i sota una capa de ciment.

Les diferents explicacions que es van donar des de l'entorn d'Atari van ajudar a fer créixer el mite. Què s'havia enterrat realment?

La companyia es va justificar assegurant que el moviment estava motivat per la transició de jocs d'Atari 2600 a Atari 5200 però d'altres fonts van apuntar que eren materials inservibles, trencats o retornats, i encara algú més va afegir que es tractava de material provinent d'una planta d'Atari d'El Paso que tancava.

Ara s'ha confirmat que la majoria de les 3,5 milions de còpies d'ET, juntament amb exemplars d'altres jocs, van acabar sota terra.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut