
Desconcert al Japó pels atacs de micos salvatges, que han provocat desenes de ferits
Les autoritats han organitzat batudes i, de moment, han capturat i sacrificat un dels exemplars que s'havia mostrat agressiu
Una cinquantena de persones de l'oest del Japó, a la ciutat de Yamaguchi, asseguren que han estat atacades per micos salvatges. En la majoria de casos, els ferits han hagut de ser atesos a l'hospital per mossegades i esgarrapades lleus a la cara, a les mans, al coll o a la panxa.
Ningú no ha resultat ferit greu fins ara, però les autoritats locals estan preocupades perquè el comportament d'aquests animals no sol ser agressiu.
Des de principis de juliol, aquests atacs que s'han saldat amb rascades i queixalades han protagonitzat molts titulars. Mitjans de comunicació com la cadena Nippon Television Network Corporation (NTV) se n'han fet ressò als informatius:
S'han organitzat batudes amb una unitat policial especial destinada a capturar alguns dels micos disparant-los tranquil·litzants. Primer havien preparat paranys, però els enginyosos simis se n'havien escapolit.
Dimecres van confirmar que havien capturat un dels micos agressius. L'animal, un mascle d'uns quatre anys i 50 centímetres d'alçada, va ser abatut amb un dard tranquil·litzant mentre es passejava pel pati d'una escola secundària de la ciutat.
Després d'identificar l'exemplar com un dels autors dels atacs contra persones, se'l va sacrificar. Així ho ha confirmat a l'agència France Presse un funcionari de l'oficina d'agricultura. La mort de l'animal, però, no ha suposat la fi del problema:
"Els testimonis descriuen micos de diferents mides. Fins i tot després d'aquesta captura, ens van informar de nous atacs", explica un funcionari, del qual no n'ha transcendit el nom.
Infants entre els ferits
Segons alguns mitjans locals, els micos també haurien entrat dins d'una escola bressol i haurien intentat atacar els infants. Un dels simis va arribar a esgarrapar una de les nenes, de quatre anys.
Una dona ha declarat que va ser agredida per un mico mentre estenia la roba al porxo i una altra víctima mostrava els dits dels peus embenats. Els primats també haurien entrat en algunes cases per finestres obertes o portes corredisses.
Alguns usuaris han compartit vídeos d'aquests episodis a les xarxes. Com aquest que titula el tuit "Guerra entre micos i humans a Yamaguchi":
日本山口市发生"人猴大战":野猴罕见频繁攻击人类 45人受伤
tigers tiger(互fo互for 必回必回) (@tigerstiger1) July 27, 2022
45 people have been injured in a rare attack by wild monkeys on humans in Yamaguchi, Japan pic.twitter.com/wI0QNaAEg2
Els residents de Yamaguchi han remarcat en diversos mitjans locals que es proveeixen de paraigua o tisores per defensar-se en cas de ser atacats pels simis.
Recomanacions per evitar atacs
Els macacos són molt comuns al Japó i, de vegades, poden causar problemes si entren a les cases per buscar-hi menjar o, com a molt, a fer malbé algun hort. La confrontació amb els humans, fins ara, es considera un capteniment amb pocs precedents.
Les instruccions de les autoritats, en cas de creuar-se amb els macacos, són no mirar-los directament als ulls, intentar aparentar més volum, per exemple amb la roba, i retrocedir lentament i allunyar-se'n sense fer moviments sobtats.
Estupefacció pel canvi de comportament
El macaco japonès (Macaca fuscata) és una espècie comuna a gran part del país. Són cèlebres entre els turistes perquè ben sovint es banyen pacíficament a les aigües termals.

En certs moments, s'han considerat una espècie vulnerable i en perill, però en els darrers anys la població ha augmentat. En diverses zones se'ls considera una plaga perquè han arrasat alguns cultius.
Una investigació de la Universitat de Yamagata atribueix els incidents als canvis d'hàbits i comportament dels humans i a les modificacions de l'entorn forestal que és l'hàbitat d'aquests animals.
- ARXIVAT A:
- JapóMedi ambient