Centenars d'àmfores en un perfecte estat de conservació, dins del vaixell de l'antiga Roma (Reuters/Carabinieri)

Descobreixen un vaixell de l'antiga Roma ple d'àmfores de vi davant la costa italiana

La nau, amb més de 2.000 anys d'història, es considera una troballa "excepcional" i una mostra de com funcionaven les antigues rutes comercials

Redacció/AgènciesActualitzat

Una nau mercant de l'antiga Roma, datada entre els segles II i I abans de Crist i plena fins dalt d'àmfores en perfecte estat de conservació. És la descoberta que han fet els carabinieris, just al davant de les costes de Civitavecchia, al centre del país.

Les restes del vaixell les ha localitzat un robot submarí, a través d'una inspecció. El robot ROV inclou una ecosonda i un sonar que van permetre fer una cartografia completa del jaciment arqueològic submergit. En el perímetre immediat de les restes, també s'han trobat dos troncs d'àncora que havien format part de la nau.

La nau onerària, que és un tipus d'embarcació de càrrega no només comercial sinó també militar, s'ha trobat sobre un fons arenós a 160 metres de profunditat.

Dins del vaixell, s'hi pot veure perfectament el carregament de centenars d'àmfores, la majoria intactes, que estaven aplegades dins d'un dipòsit, segons han detallat des del govern italià en un comunicat.

Els especialistes han classificat les àmfores com de tipus Dressel 1B, i consideren que devien transportar vi. Segons els carabinieris, quan el vaixell mercant lluïa amb tota l'esplendor, devia superar els 20 metres d'eslora, però ara l'estructura no s'ha conservat sencera.

Pots veure aquí les imatges de la descoberta.

 

El descobriment, segons els carabinieris, "és excepcional" i representa un exemple dels naufragis que hi havia quan el vaixell xocava amb els esculls mentre intentava arribar a la costa. Es considera que és una prova de les antigues rutes comercials que estaven en marxa.

Ara, el govern italià té intenció de fer una inspecció més a fons de la zona i fer accions per conservar les restes arqueològiques. Se n'encarregarà la Superintendència Nacional de Béns Culturals Subaquàtics de Taranto.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut