
Descobreixen un sisè sentit en els gossos: el nas també detecta calor a distància
Un estudi de la Universitat de Budapest i la de Lund, a Suècia, demostra aquesta capacitat per primer cop en un carnívor
Un estudi recent revela que els gossos tenen un tipus de sensor d'infrarojos a la punta del musell, que els permet detectar canvis lleus de temperatura a certa distància. Es tracta de la descoberta d'un sisè sentit que només tenen uns escarabats, algunes serps i només un mamífer, el ratpenat comú. Aquesta és la primera vegada que es detecta aquesta capacitat en un carnívor: el gos.

Un nou sentit al nas dels gossos
Els musells dels gossos sempre han estat sorprenents i de gran ajuda per als humans. Les capacitats atribuïdes a la seva sensibilitat olfactiva s'han utilitzat per buscar persones, bolets, trufes o per caçar. El seu nas no només és fins a 100 milions de vegades més sensible que el nostre, sinó que poden detectar lleus radiacions tèrmiques a distància, segons ha descobert un estudi recent.
La troballa, publicada a finals de febrer a les revistes científiques Nature i Science, ajuda a explicar com els canins amb deficiències de vista, oïda o olor encara poden caçar amb èxit, perquè detecten la calor corporal de preses com ara petits mamífers.
Dogs' noses just got a bit more amazing.
News from Science (@NewsfromScience) February 28, 2020
Not only are they up to 100 million times more sensitive than ours, they can sense weak thermal radiationthe body heat of mammalian prey, a new study reveals. https://t.co/cTKLrlFhrW
Científics de la Universitat d'Eotvos Lorand a Budapest i la Universitat de Lund, a Suècia, han descobert que la superfície de pell nua i humida a la punta del nas d'un gos, que està plena de terminacions nervioses, funciona com a sensor d'infrarojos. El nas del gos no només és humit, sinó que és fred, més fred que la temperatura ambient, fet que va fer pensar als científics que era sensible als focus de calor.

La investigadora hongaresa Anna Balint, cap de l'estudi, explica que per validar aquesta hipòtesi es va fer un experiment amb 3 gossos per determinar si eren capaços de detectar objectes a certa distància només per la calor que desprenien.
"El que vam fer és entrenar uns gossos per triar els objectes més càlids entre objectes idèntics visualment i amb la mateixa olor".
Els animals havien de triar entre un objecte a temperatura ambient i un altre entre 11 i 13 graus més càlid, -aproximadament la mateixa temperatura superficial que un mamífer pelut, uns 31ºC, i es van situar els objectes a una distància de 1,6 metres, no en línia recta. Els científics no podien distingir els objectes si no els tocaven i els ensinistradors dels animals tampoc els podien dirigir.
"Els gossos van ser capaços de sentir la radiació tèrmica provinent de cossos càlids o diguem-ne una radiació tèrmica dèbil, i també van dirigir el seu comportament segons aquest senyal."
scarners del cervell a 13 gossos
En una segona part de l'estudi, es va escanejar el cervell de 13 gossos mentre detectaven els objectes.
"Es va provar si es detectava una zona al cervell que mostrés una activitat més alta quan estan exposats a un objecte amb una temperatura més càlida o a un objecte més fred".
Les exploracions del cervell dels animals mostraven un augment de l'activitat cerebral quan es van mostrar als gossos objectes més càlids que el seu entorn. I cap reacció en l'àrea nasal del cervell quan l'objecte era fred.
En conjunt, els dos experiments demostren que els gossos poden intuir punts calents dèbils i que una regió específica del seu cervell està activada per aquesta radiació infraroja.
Comportament dels gossos
Aquesta capacitat, fins ara només s'ha detectat en els escarabats de foc negres, certes serps i una espècie de mamífer, el ratpenat comú, tots utilitzen aquesta habilita per caçar preses.

La investigadora hongaresa Anna Balint explica que s'ha d'investigar si altres carnívors com els gossos, tenen aquesta capacitat. Però l'experiment dona una nova perspectiva en el comportament caní i la "seva visió del món".
"El sentit de la calor canina s'ha passat per alt durant milers d'anys. Això pot provocar, per una banda, revisar preguntes com les interaccions presa-depredador i el seu comportament, la seva ecologia sensorial. I també, d'altra banda, altres carnívors poden tenir aquesta capacitat i això requereix més investigació, per descomptat, però vol dir que ens mostra una perspectiva completament nova sobre el seu comportament, les seves interaccions i la seva ecologia, de manera que ens proporciona una comprensió més profunda de la seva visió del món. "
Herència dels llops
Sospiten que els gossos han heretat la capacitat del seu avantpassat, el llop gris, que pot utilitzar-lo per detectar cossos càlids durant una caça. Ronald Kroger, un científic sensorial de la Universitat de Lund, explica que aquesta una nova hipòtesi per a la investigació.
"És possible que altres carnívors tinguin un sentit infraroig similar i això afegeix un nou capítol a la història de les relacions entre preses i-depredadores. S'han de revisar les estratègies de caça dels depredadors i cal revisar la biologia dels animals de presa tenint en compte els depredadors que detecten calor."
La descoberta de la capacitat de sentir la calor amb el nas, pot explicar que els gossos salvatges, - igual que els llops-, hagin estat històricament el més grans depredadors al bosc fins i tot per davant d'altres grans caçadors com els lleons.

Els gossos utilitzats en l'estudi són de les races Golden Retriever i Border Collies, que els humans han utilitzat en la caça i la pastura. Però els investigadors es pregunten si tots els gossos domèstics poden detectar la calor a distància. Una capacitat que algunes races podrien haver perdut.
- ARXIVAT A:
- CiènciaMedi ambient