Zona de les restes de premsa de biga amb el contrafort
Zona de les restes de premsa de biga amb el contrafort (ACN/Anna Bordas)

Descobreixen un complex sistema de producció vinícola al monestir de Pedralbes

La troballa arqueològica aporta una nova perspectiva sobre les activitats econòmiques del monestir

Redacció/ACNActualitzat

Descobriment important al monestir de Santa Maria de Pedralbes. La segona fase de la intervenció arqueològica a les Casetes de la baixada del monestir ha permès revelar una sèrie de peces que permetran estudiar l'activitat vinícola històrica d'aquest indret.

Les feines d'intervenció, iniciades el 15 de gener i dirigides per l'arqueòloga Anna Bordas, han revelat la presència de grans cups de vi, així com altres estructures relacionades amb la producció de vi en aquesta zona.

Els arqueòlegs han explorat les casetes dels números 7, 9 bis i el passatge situat entre les casetes dels números 3 i 5, en uns treballs que han permès documentar l'evolució de l'ocupació dels espais externs al monestir, des de l'època alt medieval fins a èpoques contemporànies.

Restes relacionades amb la producció de vi
Restes relacionades amb la producció de vi (ACN/Anna Bordas)
Zona passatge. Detall de la claveguera del s.XVI i del basament del cup del s. XVIII-XIX
Zona passatge. Detall de la claveguera del s.XVI i del basament del cup del s. XVIII-XIX (ACN/Anna Bordas)

Un dels descobriments més destacats ha estat la identificació d'una gran estructura circular d'època moderna al passatge entre les casetes dels números 3 i 5.

Tot i que en un inici els investigadors l'havien interpretat com un possible forn de material constructiu, les noves investigacions han permès reclassificar-la com un gran cup de vi gràcies als primers resultats dels estudis bioarqueològics dels materials obtinguts durant la fase anterior.

Les noves dades han permès constatar que les estructures trobades formen un complex sistema de producció vinícola i aporten una nova perspectiva sobre les activitats econòmiques del monestir, especialment pel que fa a la producció de vi fora de l'espai de clausura.

Entre els descobriments de cronologia més antiga, destaquen un antic canal d'aigua excavat en el terreny natural i restes de murs malmesos.

Un cop acabada la primera fase, feta entre el setembre del 2022 i el febrer del 2023 i centrada en l'excavació de la caseta del número 5 i el seu pati, i la segona, les tasques de laboratori i estudi continuaran per completar l'anàlisi dels materials i proporcionar una comprensió més detallada de les activitats històriques de l'equipament.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut