Descobreixen tres tombes, una de 4.400 anys, a la zona de les piràmides de Gizeh
Descobreixen tres tombes, una de 4.400 anys, a la zona de les piràmides de Gizeh
Giza

Descobreixen tres tombes, una de 4.400 anys, a la zona de les piràmides de Gizeh

A la tomba més antiga hi van ser enterrats dos membres de la cort del faraó Kefren: Behnui-Ka, que tenia set títols, inclòs el de sacerdot i el de jutge, i Nwi, també conegut com a cap del gran estat i "purificador" del faraó

RedaccióActualitzat

A pocs quilòmetres al sud de les piràmides de Kheops, Kefren i Micerí, una missió arqueològica egípcia ha descobert tres noves tombes d'època faraònica. Són al desert de Gizeh i la més antiga es remunta a la V dinastia (2500-2350 aC.).

La tomba dels mandataris

Una de les tombes té uns 4.400 anys i hi van ser enterrats dos mandataris de gran importància a la cort del faraó Kefren, que va construir la segona de les tres famoses piràmides de Gizeh. Un dels personatges era Behnui-Ka, que tenia set títols, inclòs el de sacerdot i el de jutge, i l'altre, Nwi, amb cinc càrrecs, entre els quals el de cap del gran estat i "purificador" del faraó.

 

 

 

Mostafa Waziri, secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats egipci:

"Al principi pensàvem que trobaríem tombes del període tardà (s. VII aC), però vam descobrir una tomba de l'Imperi Antic, de la V dinastia. Estem parlant d'una tomba de 4.400 anys. Aquest no és l'últim descobriment que fem, ja que estem planejant continuar."

Mostafa Waziri també ha explicat que la missió va començar a l'agost i, després de remoure més de 450 metres cúbics de sorra, van descobrir les tres tombes. 

L'accés a l'interior, sota les dunes, s'ha de fer a través d'uns passadissos decorats amb baixos relleus que es conserven intactes. Per la seva sorpresa, la tomba més antiga pertanyia als dos mandataris de la V dinastia. En aquest recinte, hi van trobar uns sarcòfags de fusta policromada amb inscripcions jeroglífiques en perfecte estat.

 

 

 

Els sarcòfags són d'època posterior i demostren que la tomba va ser reutilitzada àmpliament durant el període tardà, a partir de principis del segle VII aC. També s'hi han trobat màscares funeràries de fusta i argila del mateix període, de la dinastia XXVI, segons ha explicat l'egiptòleg Zahi Hawas.  Hawas s'ha mostrat molt satisfet amb la feina feta:

"Estic molt feliç de veure que el turisme ha tornat gràcies a l'arqueologia. Perquè les opinions positives arriben a tot Egipte i demostren al món que hem trobat, de moment, el 30% dels nostres monuments i encara hi ha un 70% sota terra."

Els sarcòfags que s'han descobert s'estan restaurant "in situ" i s'exhibiran als museus de Sharm al-Sheikh i d'Hurgada.

 

 

 

Les tres tombes s'han mostrat a la premsa a l'esplanada de les piràmides, amb la presència del ministre d'Antiguitats d'Egipte, Khaled al-Enani, que ha felicitat la feina dels especialistes:

"No és només un descobriment arqueològic. No és només una addició científica dels arqueòlegs i especialistes. Esteu promovent Egipte i doneu una bona imatge realment positiva d'Egipte a tot el món."

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut