El túnel està excavat en la roca a 13 metres de profunditat

Descobreixen sota un temple d'Egipte un túnel que podria conduir a la tomba de Cleopatra

Localitzat a Taposiris Magna, a prop d'Alexandria, ha estat qualificat de miracle de l'enginyeria
Juli Rodés Almer
TEMA:
Arqueologia

Kathleen Martínez, advocada i arqueòloga, fa 17 anys que busca la tomba de Cleopatra, l'última reina d'Egipte. La seva última descoberta podria acabar conduint a la troballa arqueològica més important del segle XXI.

Martínez, de la Universitat de Santo Domingo, encapçala l'equip egipci-dominicà que treballa al temple de Taposiris Magna, a l'oest d'Alexandria, antiga capital d'Egipte, on el Nil es troba amb el Mediterrani. 

Vista nord de les ruïnes de Taposiris Magna (Wikimedia Commons/Koantao)

Per primera vegada, sota les ruïnes d'aquest temple dedicat a Osiris s'hi ha trobat un túnel excavat a la roca a uns 13 metres de profunditat. Fa uns 1.300 metres de llarg i uns 2 metres d'alçada i ha estat qualificat de "miracle de l'enginyeria".

Forma part d'un complex de túnels que arriben fins al mar, on hi ha "estructures submergides", ha explicat Martínez, que ha admès que és "massa d'hora per saber fins a on condueixen" exactament.

Es pensa que una part del temple de Taposiris Magna és sota el Mediterrani a causa dels almenys 23 terratrèmols que van sacsejar la costa egípcia entre els anys 320 i 1303 després de Crist. 

Obertura a la superfície i accés al túnel (Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte)

L'exploració de les estructures submergides és la pròxima etapa de la investigació liderada per Martínez per trobar la tomba de Cleopatra.  

Si ho aconseguís, seria "la descoberta més important del segle", afegeix sense dubtar-ho, cent anys després de la descoberta de la tomba del faraó Tutankamon.

A favor té el fet que després d'estudiar la vintena de temples existents al voltant d'Alexandria, considera que "cap altre lloc, estructura o temple reuneix tantes condicions com el temple de Taposiris Magna" per allotjar la tomba de Cleopatra.


Més de quinze anys buscant Cleopatra

Martínez, nascuda a Santo Domingo el 1966, persegueix l'última reina d'Egipte, amant del romà Marc Antoni, immortalitzada per Shakespeare i per Hollywood, des del 2005. 

Diu que admira aquesta dona, que assegura que va ser "víctima de la propaganda romana, que volia distorsionar la seva imatge"

Cap d'una estatueta trobat a Taposiris Magna (Ministry of Tourism and Antiquities)

A més dels túnels, en l'actual campanya d'excavacions s'han descobert dos caps d'alabastre.

En campanyes anteriors, les excavacions a Taposiris Magna han permès descobrir l'existència d'un gran centre religiós i més de 1.500 objectes com monedes amb els noms i les imatges de Cleopatra i Alexandre el Gran, estàtues i busts. També, tombes tallades a la roca i diverses mòmies amb llengües d'or,  elements que indicarien la proximitat d'una tomba reial.

Cleopatra va ser reina d'Egipte entre els anys 51 i 30 abans de Crist. Taposiris Maga és una ciutat i també un temple. Va ser fundada per Ptolomeu II entre els anys 280 i 270 abans de Crist i el seu nom, de fet, vol dir "gran tomba d'Osiris".

 

ARXIVAT A:
Arqueologia Egipte
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut