Descobreixen per què l'oli de palma fa més agressius els tumors i afavoreix metàstasis

Un equip internacional liderat per l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona descobreix el mecanisme pel qual un excés d'àcid palmític afavoreix les metàstasis, fins i tot si es consumeix durant un període molt breu de temps

Xavier DuranActualitzat

Una dieta rica en àcid palmític, component principal de l'oli de palma, torna les cèl·lules tumorals més agressives i amb més capacitat de fer metàstasi.

Aquest és el descobriment que ha fet un equip internacional liderat per Salvador Aznar-Benitah, investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona). La recerca s'ha publicat a la revista Nature.

El 90% de les morts per càncer es deuen a la metàstasi, el procés pel qual el tumor primari s'escampa i arriba a altres òrgans vitals. Conèixer el mecanisme pel qual es produeix és el primer pas per dissenyar sistemes per evitar-ho.

Els autors han identificat una sèrie de marcadors que l'exposició a l'àcid palmític deixa a les cèl·lules tumorals. L'estudi permet establir la causa d'un fet que els autors van observar en un estudi anterior, com explica el doctor Aznar-Benitah:

"El 2017 vam publicar un estudi assenyalant que l'àcid palmític es correlaciona amb més risc de metàstasi, però no en coneixíem el mecanisme. En aquest treball detallem el procés, desvelem que hi ha un factor de "memòria" de la capacitat metastàtica i assenyalem una via terapèutica per revertir-ho. És esperançador."

Els investigadors van obtenir cèl·lules de tumors orals i de melanomes i les van exposar a una dieta rica en àcid palmític i altres àcids grassos. Després, les van introduir en ratolins.

El doctor Aznar-Benitah amb dues de les autores, Diana Domínguez i Gloria Pascual
El doctor Aznar-Benitah amb dues de les autores, Diana Domínguez i Gloria Pascual (IRBBarcelona)

Els resultats indicaven que les cèl·lules alimentades amb excés d'àcid palmític tenen més capacitat de fer metàstasi, fins i tot quan aquesta dieta se subministra durant un període molt breu de temps.

Això últim és un dels elements més preocupants, perquè estableix el que els investigadors anomenen una "memòria estable" que manté la capacitat de les cèl·lules tumorals de fer metàstasi.

Això es deu al fet que les modificacions que genera aquest àcid gras són permanents. Per això, mantenen de forma estable les propietats més agressives.


Buscar teràpies

I d'aquí es desprèn que una dieta rica en oli de palma seria perjudicial fins i tot si té lloc en una fase molt inicial de la malaltia, en què el tumor primari potser no ha estat detectat encara.

Els autors també han constatat que aquest efecte s'adquireix a causa del consum d'àcid palmític, però no passa el mateix amb l'àcid oleic, molt abundant a l'oli d'oliva, o l'àcid linoleic, característic de la llinosa.

Com que amb l'estudi s'han identificat les proteïnes implicades, això obre el camí a eliminar l'efecte de l'àcid palmític, com assenyala a TV3 el doctor Azar-Benitah:

"Si les inhibim som capaços d'esborrar la memòria i portar el tumor a un estat menys agressiu encara que estigui exposat a nivells elevats de palmític."

Una dieta rica en àcid palmític permet a les cèl·lules tumorals crear una xarxa neuronal al voltant del tumor. En certa manera, enganyen els nervis del teixit perquè creguin que està danyat i que cal reparar-lo. Envien senyals perquè el nervi, al seu torn, llanci senyals de supervivència i les cèl·lules es moguin i envaeixin altres teixits.

El fruit del que s'obté l'oli de palma
L'oli de palma s'obté d'aquest fruit (Pixabay)

Si bé això és positiu quan cal regenerar teixits, en el cas dels tumors fa que s'escampin per altres òrgans.

I això porta a estudiar dianes terapèutiques amb les proteïnes que utilitzen cèl·lules i nervis per comunicar-se. Si es frena aquesta comunicació, ja no es produirà la metàstasi.

,

Tallar la comunicació

Concretament, s'ha vist el mecanisme que afecta les cèl·lules Schwann, que envolten i protegeixen les neurones. Bloquejant aquestes cèl·lules per diferents vies, s'impedeix la formació d'aquesta xarxa neuronal, i la metàstasi no es produeix.

Els autors ja han començat a investigar com inhibir dues d'aquestes proteïnes, especialment interessants. Es tracta d'estudis preliminars per comprovar que tenen l'efecte predit. Si segueix mostrant un bon funcionament en proves preclíniques, es passaria a plantejar estudis clínics, però és molt aviat per parlar de terminis.

Degut a les seves propietats, com ara un punt de fusió més elevat que altres greixos, l'oli de palma s'utilitza molt en aliments preparats. Es pot trobar en brioixeria, pastissos, productes per untar i snacks, entre altres.

Aquest treball és un dels primers en què s'han utilitzat tècniques innovadores de seqüenciació que permeten caracteritzar detalladament la composició de les diferents cèl·lules que estructuren el tumor.

Entre altres ajuts, el projecte ha rebut finançament de La Marató de TV3.

 

ARXIVAT A:
CàncerRecerca científica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut