El pont Romito seria el que apareix al quadre, damunt l'espatlla esquerra de la Gioconda (Wikimedia Commons/Dianelos/FLICKR/Mark Soetebier)

Descobreixen on es va pintar la "Monna Lisa" gràcies a un pont que surt al retrat

Un historiador italià revela la ubicació exacta del famós quadre de Leonardo da Vinci

RedaccióActualitzat

El misteri al voltant de la ubicació exacta d'on es va pintar la "Monna Lisa" sembla que ha quedat definitivament resolt. L'historiador italià Silvano Vinceti ha identificat el pont que Leonardo da Vinci va dibuixar al fons del retrat més famós de la història.

Es tractaria del pont Romito, situat a Laterina, un petit poble de la província d'Arezzo, a la Toscana. Després d'analitzar documents històrics, imatges de drons i comparant la pintura i les fotografies de la zona, Vinceti ha afirmat, aquest dimecres, que no té cap dubte sobre la localització del paisatge, pintat a principis del segle XVI i que s'exhibeix al museu Louvre de París.

"Es tracta del pont etrusc-romà Romito, conegut també amb el nom de Ponte di Valle, ubicat al municipi de Laterina, a la província d'Arezzo."

El quadre, exposat al Museu del Louvre de París (pxhere.com)

Els arcs del pont, claus 

L'investigador basa la seva tesi en el nombre d'arcs del pont --quatre-- i descarta, així, altres teories que situaven la seva localització en altres dos ponts de la zona: el de Buriano o el de Bobbio. El primer té sis arcs i el segon, més de sis.

Actualment, només queda un arc del pont sobre el riu Arno, tot i que Vinceti assegura que "entre el 1501 i 1503, el pont estava en ple funcionament i era molt transitat" ja que va proporcionar una drecera que va reduir molt el trajecte entre Arezzo, Fiesole i Florència.

Vinceti ha mesurat l'amplada entre les ribes del riu i, utilitzant la mida de l'arc que encara es conserva, ha establert que quatre arcs de la mateixa mida encaixaven perfectament en tot el tram. 

Així mateix, i servint-se de les noves tecnologies, s'ha reconstruït de manera virtual el pont i el tram on s'ubicaria. En aquest sentit, l'anàlisi del relleu del terreny ha servit també per descartar les dues estructures arquitectòniques que s'apuntaven, fins ara, com a possibles ubicacions.

L'historiador italià ha afegit, encara, un argument més: el vincle que Leonardo da Vinci tenia amb aquesta zona de la Toscana. 

"Hi ha documents històrics que certifiquen que Leonardo residia sovint a Fiesole en aquells anys, amb un tiet sacerdot".

Segons documents que s'han estudiat de l'arxiu de Florència, pertanyents a la família Mèdici, Leonardo es trobava a la zona de la Vall d'Arno, primer al servei de Cesare Borgia, cardenal de la família noble més notòria de la Itàlia renaixentista, i després de Piero Soderini, un estadista de la República de Florència.

El misteri ha envoltat sempre el quadre pintat per Leonardo da Vinci (Wikimedia Commons/Dianelos)

Ja fa anys que Silvano Vinceti estudia el quadre de la "Monna Lisa", conegut a Itàlia com "La Gioconda". L'historiador ja va apuntar fa un temps que Leonardo va fer servir un model masculí i un altre de femení per fer el retrat. A més, també va teoritzar sobre la importància dels ulls de la noia per a resoldre els enigmes del quadre.


Altres teories

Al llarg dels anys, hi ha hagut diverses teories sobre el paisatge de fons del quadre. Alguns experts defensaven que era un paisatge imaginari. D'altres, el situaven al Ponte Buriano, a prop de Laterina. A l'any 2011, una altra especialista, la historiadora de l'art Carla Glori, va situar la localització del fons del retrat al Ponte Bobbio, a la ciutat de Piacenza

 

ARXIVAT A:
ArtItàlia
Anar al contingut