Els agents han trobat la cocaïna en pols amagada a l'interior de sacs d'arròs que s'havien cosit manualment al Paraguai (Guàrdia Civil)

Descobreixen 4 tones de cocaïna en sacs d'arròs al port de Barcelona, una xifra rècord

L'operatiu se salda amb deu detinguts i permet aturar l'enviament de cinc tones més de droga entre Sud-amèrica i diversos ports europeus
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

La Guàrdia Civil ha confiscat més de quatre tones de cocaïna amagades en sacs d'arròs al port de Barcelona en el que és el carregament més gran d'aquesta droga que s'ha interceptat mai en aquesta infraestructura.

L'operatiu policial ha permès desarticular una organització internacional que introduïa droga provinent de Sud-amèrica a través de ports europeus. Hi ha deu detinguts: vuit a Espanya i dos al Paraguai.

La investigació va començar l'any passat, quan els agents van sospitar que una empresa amb seu a Toledo que transportava contenidors d'arròs entre el Paraguai i el port de Barcelona podria estar fent enviaments de droga.

La Guàrdia Civil va fer una revisió exhaustiva dels deu contenidors arribats al port de Barcelona i hi va trobar 4.020 quilos de cocaïna en pols amagada en sacs d'arròs.

La Guàrdia Civil ha confiscat 4.020 quilos de cocaïna en pols al port de Barcelona, una xifra rècord en aquesta infraestructura (Guàrdia Civil)

Convertien la droga en pols i l'amagaven en sacs cosits a mà

L'organització processava la droga fins a convertir-la en pols en unes instal·lacions que tenia a Asunción, la capital del Paraguai. Després, l'envasava en sacs de plàstic i la introduïa en sacs d'arròs que es cosien manualment, abans d'enviar-la a Europa.

La xarxa criminal establerta a Espanya la formaven empresaris especialitzats en importacions i exportacions que donaven aparença legal a les activitats delictives, inversors que aportaven el capital necessari per a la logística de les operacions i personal de seguretat que s'encarregava de protegir la resta, tant de possibles accions violentes com de vigilàncies i investigacions policials.

L'operació, batejada amb el nom de Sogata, s'ha saldat amb vuit detinguts a Espanya, entre els quals hi ha l'administrador de l'empresa. També s'ha pres declaració a cinc persones més com a investigades.

La Guàrdia Civil ha fet cinc entrades i registres en habitatges i naus a les províncies de Madrid, Toledo, Sevilla i Cadis, i ha confiscat molta documentació que relaciona els investigats amb els fets. També s'han fet actuacions a Àlaba i Jaén.

Per la seva banda, les autoritats policials del Paraguai han arrestat dues persones, entre els quals hi ha el cap de l'organització al país.

Les investigacions de la Guàrdia Civil sobre una empresa amb seu a Toledo van començar l'any passat (Guàrdia Civil)

Aturen l'enviament de cinc tones més de cocaïna

A finals d'octubre i després d'haver enviat els contenidors cap a Barcelona, les forces policials del Paraguai van interceptar al port de Villeta un nou carregament de 3.312 quilos de cocaïna amb destinació a Bèlgica.

El març passat, a Southampton, al Regne Unit, van interceptar un altre enviament de 2.100 quilos de cocaïna adreçat a l'empresa espanyola investigada, amb seu a Toledo.

En aquesta ocasió, l'organització delictiva va utilitzar el port de Guayaquil, a l'Equador, i havia optat per introduir paquets de droga camuflats en grans de cacau.

En total s'han confiscat 9.431 quilos de cocaïna en aquest operatiu, 4.020 dels quals al port de Barcelona, una xifra rècord. Segons la Guàrdia Civil, això evidencia la importància del grup criminal que s'ha desarticulat i que tenia com a objectiu introduir grans quantitats de cocaïna a Europa.

El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona i la Fiscalia Especial Antidroga han dirigit la investigació.

 

ARXIVAT A:
Policial Guàrdia Civil Drogues
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut