John Fitzgerald Kenndy i la primera dama, Jacqueline, aclamats al carrer
John Fitzgerald Kennedy i la primera dama, Jacqueline (Europa Press/Zuma Press)

Desclassifiquen més de mil documents secrets sobre l'assassinat de Kennedy

Els Arxius Nacionals han divulgat fins ara el 90% dels papers relatius a la mort del 35è president dels Estats Units

RedaccióActualitzat

El govern de Joe Biden ha desclassificat més de 1.400 documents secrets sobre l'assassinat del president John F. Kennedy a Dallas, el 1963.

Teletips (informacions d'agències de notícies), informes i comunicats intergovernamentals ara són accessibles a tothom a través de la pàgina web dels Arxius Nacionals dels Estats Units.

Tot i que és un pas més en l'obertura de documents confidencials, encara hi ha centenars de papers confidencials, presumiblement els que contenen la informació més delicada. Es calcula que els Arxius Nacionals han divulgat el 90% dels documents relatius a la mort de Kennedy a la ciutat texana.

La versió oficial és que darrere l'assassinat, a trets i durant una desfilada en cotxe en viatge oficial el 22 de novembre de 1963, hi va haver un sol home: Lee Harvey Oswald.

Hi ha, però, diverses teories conspiratives que posen en dubte que darrere la tragèdia hi hagués una persona actuant de forma individual.

Els documents desclassificats mostren que els investigadors van seguir diverses pistes, des dels serveis d'intel·ligència soviètics a grups comunistes africans, passant per la màfia italiana, per determinar si Oswald va tenir algun còmplice.

Tres bales van acabar amb la vida del 35è president dels Estats Units mentre saludava la gent des del Lincoln descapotable. El magnicidi va commocionar el país i va convertir JFK en un mite encara més carismàtic.
 

Es divulguen un lustre més tard del que s'havia establert

Els arxius que ara veuen la llum s'haurien d'haver fet públics fa cinc anys, el 2017, en virtut d'una legislació que data del 1992. La mateixa llei, però, preveia que es podria ajornar la data per motius de seguretat nacional.

L'expresident Donald Trump va ordenar divulgar 2.800 documents inèdits l'octubre del 2017, però en va mantenir centenars més d'ocults, alguns dels quals són els que ara s'han desclassificat.

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut