Desallotjat un edifici de Santa Coloma per risc d'enfonsament davant l'aparició d'esquerdes
Veïns davant l'edifici desallotjat aquest dimecres (ACN/Jordi Pujolar)

Desallotjats 60 veïns d'un bloc de pisos de Santa Coloma de Gramenet per risc d'enfonsament

Han aparegut unes esquerdes a la finca i alguns dels pisos s'han hagut d'apuntalar, mentre a Blanes 16 persones han hagut de marxar de casa per un problema similar

RedaccióActualitzat

Una seixantena de veïns del bloc de pisos del número 9 del carrer Pirineus de Santa Coloma de Gramenet han estat desallotjats aquest dimarts davant del risc d'enfonsament per l'aparició d'esquerdes a l'interior dels habitatges. 

Hi ha 19 pisos afectats, on bona part dels veïns tenen problemes de vulnerabilitat i precarietat.

Dels 60 veïns evacuats, una cinquantena, entre ells 13 menors, han passat la nit de dimecres en un allotjament temporal que els ha facilitat l'Ajuntament.   

Desallotjat un edifici de Santa Coloma per risc d'enfonsament davant l'aparició d'esquerdes
La policia local davant de l'edifici evacuat aquest dimecres (ACN/Jordi Pujolar)

Hi havia un primer informe

Les primeres esquerdes van aparèixer fa tres anys i els veïns ja havien encarregat un informe tècnic per avaluar l'estat de l'immoble.

Però el darrer cap de setmana una llogatera d'un pis d'habitatge social, propietat de l'Ajuntament de Santa Coloma, va donar l'avís d'alerta i tot es va precipitar.

La veïna va avisar a l'administrador, que seguidament va parlar amb el consistori. L'Ajuntament va demanar un segon informe tècnic als arquitectes municipals. De seguida, els tècnics van apuntalar alguns pisos i es van decretar l'evacuació per seguretat.

Tot i que inicialment van considerar la necessitat de desallotjar també del número 11, finalment aquests veïns no han hagut de deixar casa seva, però podrien haver de fer-ho aviat si ho indiquen els tècnics.


Risc de col·lapse

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha celebrat que la diligència amb què han actuat els tècnics de l'Ajuntament.

"Hem activat els nostres recursos. Estem al costat de les famílies, evidentment. La diligència per part de l'Ajuntament ens ha permès evitar una possible desgràcia, que és el col·lapse de l'estructura d'un edifici, amb el que això pot suposar per les famílies."

Desallotjat un edifici de Santa Coloma per risc d'enfonsament davant l'aparició d'esquerdes
L'alcaldessa parlant amb els veïns afectats (ACN/Jordi Pujolar)

Parlon ha assegurat que, si en la nova inspecció d'aquest dijous els tècnics confirmen que el número 11 també està en risc d'enfonsament, els veïns també hauran d'abandonar casa seva. 
 

Edifici dels anys 60 amb falta de manteniment

L'alcaldessa ha admès que es tracta un edifici dels anys 60, on probablement hi ha hagut falta de manteniment i problemes de conservació, una qüestió que és responsabilitat dels veïns propietaris.

Finalment, seran els propietaris els que hauran de decidir la solució definitiva: la rehabilitació o l'enderrocament i la nova construcció.

Parlon assegura que, ara per ara, la prioritat de l'Ajuntament és ser "al costat dels veïns" i activar els recursos públics necessaris. L'alcaldessa s'ha posat en contacte amb l'AMB i el govern per demanar el mateix tracte que els veïns desallotjats a Badalona i "garantir el reallotjament".

Desallotjat un edifici de Santa Coloma per risc d'enfonsament davant l'aparició d'esquerdes
Vista aèria de Santa Coloma de Gramenet (ACN/Jordi Pujolar)

Prevenció després de Badalona

Aquest desallotjament arriba després de l'enfonsament de Badalona, on van morir tres persones, i que ha obligat a desallotjar tres edificis més de la mateixa promoció amb una vuitantena de famílies que no poden tornar a casa.

S'estén a l'àrea metropolitana de Barcelona la crisi de l'habitatge per l'envelliment del parc d'habitatges.

L'Ajuntament de Santa Coloma ja havia posat l'atenció en aquesta zona de la ciutat anys enrere.

El 2016 es va posar en marxa un projecte per a la rehabilitació de blocs de pisos molt envellits i construïts entre els anys 60 i 70, en què el consistori s'encarrega de coordinar les obres i facilitar als veïns opcions de finançament. 

Desallotjament preventiu a Blanes

D'altra banda, la policia local de Blanes ha desallotjat aquest dimecres un bloc de pisos de la plaça Medellín per les esquerdes que hi ha a l'estructura de l'edifici.

La majoria dels 16 veïns que hi vivien, d'un total de set famílies, han estat reallotjats en un hostal, mentre 5 d'ells han preferit anar a casa d'amics o familiars.

Edifici de Blanes desallotjat aquest dimecres per esquerdes a l'estructura

Segons l'Ajuntament, les esquerdes s'havien detectat fa mesos i s'havia requerit al propietari que les arreglés, però no ho ha fet i una inspecció ha recomanat desallotjar l'edifici.

És un desallotjament preventiu, i les feines de reparació podrien durar entre 2 i 3 mesos, tot i que en una setmana hauria d'estar arreglada l'esquerda més important, a l'escala comunitària.

Llavors es valorarà si els veïns poden tornar a casa, o han d'esperar a que s'hagin acabat del tot les tasques de reparació de l'edifici.

Entrada de l'edifici de Blanes desallotjat aquest dimecres per esquerdes a l'estructura

 

Anar al contingut