Una reunió del comitè tècnic del Procicat l'abril del 2020

Desactivada l'alerta del pla del Procicat per pandèmies, després de dos anys

Queda en prealerta i Salut Pública i Protecció Civil seguiran fent el seguiment de l'evolució de la covid

El govern ha desactivat aquest dimecres l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Pandèmies, que queda en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l'evolució de la covid-19. El canvi respon a l'evidència que ja no s'estan aplicant mesures d'emergència per la pandèmia, amb l'excepció d'algunes de preventives de caràcter general com, per exemple, l'ús de mascaretes en determinats espais.

Que el pla es mantingui en prealerta significa que se seguirà fent seguiment de l'evolució de la pandèmia i es mantindrà l'estructura general de coordinació, que durant mesos s'articulava al voltant del Procicat. Salut Pública i Protecció Civil seran els encarregats de seguir avaluant el risc per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia si la situació empitjora.


Activat des del 12 de març de 2020

El pla per pandèmies es va activar en emergència el 12 de març del 2020, i el 15 d'octubre de 2021 es va rebaixar a fase d'alerta davant la millora de les condicions de la pandèmia. Al llarg de tot aquest temps, s'han dut a terme 286 reunions del Comitè Tècnic del Pla i 29 reunions de la Taula de Serveis i Subministraments Essencials. També s'han fet reunions de coordinació d'àmbit territorial amb els municipis a totes les demarcacions.

El pla que ara està en fase de prealerta dona suport a l'estratègia que té Salut Pública per la gestió de les emergències associades a pandèmies o epidèmies greus. Sota aquest paraigua s'han decretat les mesures més restrictives de la pandèmia, per reduir els contagis: des del tancament de sectors econòmics fins a fixar un nombre màxim de persones per les trobades, passant pels confinaments territorials, entre d'altres.

El Procicat, que és l'acrònim del Pla de Protecció Civil de Catalunya, s'ha convertit amb la pandèmia en la gran autoritat que ha tingut l'última paraula sobre quines mesures s'han d'adoptar per lluitar contra el coronavirus, sempre a proposta dels especialistes en Salut Pública del Departament de Salut.

També s'hi ha organitzat l'estratègia per garantir els serveis essencials i gestionar les situacions de risc associades a la pandèmia, com ara garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius vulnerables.

Han format part del comitè tècnic encarregat de gestionar la covid una vintena de professionals i responsables polítics de diferents àrees, des de Salut a Interior, passant per Economia, Indústria o Agricultura, en funció de la reunió. Al principi de la pandèmia aquestes trobades eren diàries i presencials i se celebraven a la 9a planta del Departament d'Interior, al carrer Diputació.


Grip a la baixa, covid a l'alça

La grip que aquest any hem tingut fora de temporada va a la baixa. En canvi, la covid va a l'alça. Això es nota ja també en els ingressos, però a poc a poc, sense un augment explosiu.

Fa dues setmanes hi havia 935 persones ingressades amb covid als hospitals. Fa una setmana, superaven el miler i aquest dimecres són 1.110 persones. En canvi, el que continua marcant xifres mínimes de rècord són les unitats de cures intensives, amb 25 llits ocupats.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Procicat
Anar al contingut