La imatge de la festa de la castanyada on els residents no porten mascareta (Imatge cedida a l'ACN)

Denuncien una castanyada al geriàtric de Tremp just abans del brot de covid amb 64 morts

Dues treballadores acusen la directora i el patronat de la residència Fiella: "Podria haver estat la causa principal de l'inici del brot de covid a la residència."

Redacció/ACNActualitzat

Dues treballadores de la residència Fiella de Tremp han denunciat que 20 dies abans del brot de covid que va causar la mort de 64 del 142 residents es va celebrar una castanyada que no estava permesa per les mesures adoptades durant la pandèmia.  

Les treballadores han presentat dues querelles al jutjat de Tremp per un suposat delicte contra la seguretat en el treball, en considerar que "podria haver estat la causa principal de l'inici del brot de covid a la residència". Creuen que l'aleshores directora, Remei Navarri, i el Patronat Fundació Fiella van posar en risc els treballadors -a més dels residents- permetent aquesta festa i incomplint les mesures sanitàries.

Les querellants aporten informació, plànols i imatges de la festa, a què ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies. S'hi veuen residents de diverses plantes barrejats, sense mascareta i sense respectar les distàncies, a la "sala del parquet", on es va celebrar la festa i es van estar elaborant panellets.

Era el 30 d'octubre de 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid de la Generalitat impedien trobar-se en grups de més de 6 persones i obligaven a dur mascareta, entre d'altres. El 25 d'octubre de 2020, el govern espanyol havia aprovat el segon estat d'alarma.

De moment, les querelles presentades al jutjat de Tremp que investiga el cas són dues, però no se'n descarta que n'arribin més.

La residència Fiella de Tremp on van morir de covid 64 dels 142 residents (ACN/Marta Lluvich)

Jornades de més de 70 hores setmanals

Les denunciants fan responsable la directora, amb el vistiplau dels membres del patronat, de fer una "mala gestió" pel que fa a l'aplicació de mesures i precaucions anticovid, com ara que no es prenia la temperatura als treballadors.

També es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera "precària" i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, segons es recull a les querelles, la jornada laboral era de més de 70 hores a la setmana, incloent-hi caps de setmana sense descans, un horari "extenuant", més encara tenint en compte l'edat avançada d'algunes de les treballadores.

Dues causes obertes, pendents que declarin les investigades

Fa ja més d'un any, el 31 de març de 2022, van començar les declaracions en fase d'instrucció. La jutgessa, però, encara no ha citat a declarar les dues investigades, la llavors directora del centre, Remei Navarri, i la considerada responsable d'Higiene Sanitària. Hi ha dues causes obertes contra elles, una per homicidi imprudent i tracte degradant -per la mort dels 64 residents- i una altra per un delicte contra la seguretat en el treball.

La residència Fiella pertany a la Fundació Fiella Sant Hospital de Tremp, una entitat vinculada al Bisbat de l'Urgell.

Encara han de declarar al jutjat de Tremp les dues investigades en les causes obertes (ACN/Laura Cortés)
ARXIVAT A:
Residències gent gran Covid-19
Anar al contingut