Denuncien que les Canàries s'han convertit en el laboratori del feixisme contra els migrants

El fotoperiodista Javier Bauluz acusa el discurs de l'odi de l'extrema dreta de causar accions violentes
Lluís Freixes
TEMA:
Migracions

Sota l'aparença de controls de Covid, la policia atura als aeroports les persones que semblen magrebines o subsaharianes i les retenen fins que perden el vol. És el que denuncien advocats i activistes de les Canàries. L'arxipèlag, asseguren, s'ha convertit en un "laboratori del feixisme" amb mentides i pallisses als migrants.

El 2019 van arribar 2.687 migrants a les Canàries. El 2020, la xifra va pujar fins als 23.023. I aquest 2021, ja n'han arribat tants com fa dos anys, més de 20.000. D'aquest, només la meitat, uns 12.000, estan integrats en el sistema d'acollida. L'altra meitat no se sap on són. Un haurien arribat a la península, però a d'altres només els queda el carrer o la deportació.

 

Arribar a la península és cada cop més difícil. Advocats i activistes denuncien que fa gairebé dos mesos que s'han establert controls policials als aeroports de les illes Canàries per impedir que els migrants en situació irregular arribin a la península. Sota l'aparença de controls de Covid, la policia atura les persones que semblen magrebines o subsaharianes i les retenen fins que perden el vol.

Catalunya Ràdio ha parlat amb l'advocat d'ofici Daniel Arencibia, que explica que és com "un control d'estrangeria", però dins d'un mateix país i en ple territori Schengen: "Estan posant una frontera entre Canàries i la península".

"On es demanen els visats? En una frontera. Per anar de Barcelona a Lleida o Madrid no et controlen el visat"

Aquesta mena de controls no es van implementar quan es va aprovar l'estat d'alarma, sinó el 10 de desembre, el mateix dia que Fernando Grande-Marlaska compareixia al Congrés a petició de l'oposició perquè donés explicacions sobre la crisi migratòria.  

La detenció dels migrants a l'aeroport d'arribada no seria legal. De fet, el Sindicat Unificat de la Policia explica que no hi ha cap motiu objectiu per aplicar una pràctica policial restringida per la llei. Cal recordar que el tractat de Shengen de la Unió Europea estableix que el pas de fronteres interiors no està sotmès a cap inspecció, sigui quina sigui la nacionalitat del viatger.

En els darrers dies hi ha hagut diverses manifestacions en barris empobrits com el de Las Rehoyas, a Las Palmas de Gran Canaria. Proclames com "No hi ha llits per a tanta gent" o "Per una illa sense violència". L'activista i fotoperiodista Javier Bauluz explica que la violència contra les persones migrants s'està descontrolant a les Canàries.

"Hem passat del discurs de l'odi a l'acció violenta. Hi ha caceres, pallisses, persecucions. El problema és que la xenofòbia s'ha estès"

Per Bauluz hi ha una normalització del discurs de l'extrema dreta, que ha pres les illes com un laboratori de les seva estratègia de creixement: "S'està fent un laboratori social i polític del feixisme. Se'n pot dir racisme o xenofòbia, però el que hi ha al darrere són unes opcions polítiques que a base de mentides, exageracions i exacerbacions busquen enemics per créixer ells".

Activistes i advocats demanen al govern de Pedro Sánchez que imiti la política migratòria de Zapatero l'any 2009 i prepari un trasllat massiu a la península, per poder atendre aquestes persones en condicions d'humanitat.

ARXIVAT A:
Migracions Extrema dreta Xenofòbia
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut