Denuncien que hi ha 9 abocadors de deixalles incontrolats a Girona i molta brossa acaba al riu

Dues entitats ecologistes a Girona elaboren un mapa amb els punts negres d'acumulació de deixalles i reclamen més sancions contra l'incivisme

Carles Brucet FontActualitzat

Les entitats Associació de Naturalistes de Girona i la Brigada Activista del Salabret han identificat 9 punts de la ciutat on s'acumulen residus de forma continuada. Es tracta de deixalles que, diuen, provenen del centre de Girona i que molt sovint acaben a l'extraradi de l'àrea urbana o als ecosistemes fluvials de la ciutat.

És el cas, per exemple, de l'aparcament del Parc Tecnològic, darrere l'edifici Narcís Monturiol, on és habitual trobar grans bosses plenes de deixalles o acumulacions de mobles vells. El portaveu dels Naturalistes de Girona, Raúl Domínguez, destaca que no es tracta estrictament d'un problema local:

"Girona té quatre rius, i moltes d'aquestes deixalles acaben als rius i, per tant, arriben també al mar".

Residus al darrere de l'edifici Narcís Monturiol de Girona
Residus al darrere de l'edifici Narcís Monturiol de Girona

El marge dret del Ter és un altre dels llocs que l'incivisme ha convertit en un punt negre, on ens porten els voluntaris de la Brigada del Salabret. S'hi poden trobar escampades piles de runa, llaunes o una gran quantitat de tovalloletes.

Els activistes, que regularment fan neteges en diferents espais naturals, ja han recollit més de quatre tones de residus aquest any, sobretot llaunes, plàstics, bosses, ampolles de vidre o electrodomèstics. Un dels voluntaris, Pep Casadevall, té clar de qui és la culpa:

"El problema no és que l'Ajuntament no reculli, és que hi ha molta gent incívica."

Les dues entitats també demanen responsabilitat a les empreses i particulars propietaris d'alguns dels terrenys que han situat sobre un mapa. És el cas de l'espai comercial entre l'escola Maristes i les hortes de Santa Eugènia, on van a parar molts envasos de menjar ràpid i llaunes.

I també la zona industrial de la fàbrica Nestlé, a tocar del Ter i del terme municipal de Sant Gregori, on és habitual trobar deixalles, tovalloletes o ampolles amb orins que hi llencen els camioners que passen pel polígon.

A més de denunciar aquest incivisme, les dues entitats assenyalen que cal dotar de més infraestructures aquests punts d'abocament de residus. Per això, ja s'han reunit amb l'Ajuntament, al qual han fet arribar el mapa amb tots els punts negres, per demanar-los una solució.

Restes de runa al marge dret de Ter, a la ciutat de Girona
Restes de runa al marge dret de Ter, a la ciutat de Girona

"La idea no és que vinguin a netejar cada setmana", explica Raúl Domínguez, que reclama "que hi hagi una solució mitjanament definitiva":

"Hi ha punts que simplement necessiten contenidors, hi ha zones que necessiten que se sancioni aquelles propietats que tenen bruts aquells espais, i n'hi ha d'altres, com els col·lectors dels rius, on s'hauria de posar unes xarxes perquè recullin totes les deixalles, sobretot tovalloletes, que hi baixen amb les avingudes fluvials."

Altres punts detectats són la séquia Monar, la riera dels Bullidors de Fontajau i els sobreeixidors de l'Onyar.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut